Infiintare SRL

Last modified date

Comment: 1

Stiai ca multinationale, precum Coca – Coala sau Microsoft, isi desfasoara activitatea economica sub forma SRL?

SRL-ul se diferentiaza fata de celelalte forme de organizare, dupa cum rezultă și din denumirea sa, prin faptul ca raspunderea asociatilor este limitata la bunurile pe care firma le detine. Ceea ce insemna că daca societatea va cumula datorii aceasta raspunde cu bunurile proprii si nu cu bunurile tale.

Un SRL se potrivește celor care doresc să se asocieze intrucat un PFA sau o II nu permit asocierea cu alte persoane. In schimb, activitatea economica poate fi desfasurata prin constituirea unui SRL cu asociat unic.

Un SRL se pretează pentru desfășurarea de activitati economice multiple, unde trebuie sa autorizezi mai multe coduri CAEN. Spre deosebire de PFA sau de II, în cazul SRL-urilor poti avea un numar nelimitat de coduri CAEN.

Totodata, SRL-ul, spre deosebire de PFA și de II, poate avea un numar nelimitat de angajati.

In ce priveste taxele si impozitele, poti opta pentru 3 variante:

 • 1% din totalitatea veniturilor realizate, fara sa conteze cheltuielile, daca vei avea un angajat cu normă intreaga de 8 ore sau mai multi care cumulat realizeaza norma de 8 ore;
 • 3% dacă firma nu are salariati;
 • 16% în cazul în care firma nu este microîntreprindere.

O firma este microindreprindere daca:

 • realizeaza venituri mai mici de 500.000 Euro;
 • capitalul social este detinut de particulari;
 • firma nu se afla in dizolvare.

Infiintare SRL – alte aspecte importante

Societatea cu raspundere limitata este acea societate ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociatii sunt obligati numai in limita capitalului social subscris.

Aceast gen de societate că are la baza deplina incredere a doua sau mai multe persoane care pun in comun anumite bunuri (bani etc.) pentru a desfasura o activitate comerciala cu scopul de a imparti profitul obtinut si care raspund in limita a ceea ce au pus.

Distinct fata de societatea cu raspundere limitata de tip clasic, in care regasim doi sau mai multi asociati, exista si societatea cu raspundere limitata cu asociat unic. Aceasta este singura diferenta elementara dintre cele doua tipuri de societate.

Este importat sa stii ca asociatul poate fi atat o persoana fizica, cat si o persoana juridica si, nu de mult, o persoana (fizica sau juridica) poate detine calitatea de asociat unic in mai multe societati comerciale.

Infintare SRL – actul constitutiv

Intelegerea dintre asociati este consfiintita in scris în ceea ce se numete act constitutiv sau contract de societate.

Actul constitutiv trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele elemente:

 • asociatii;
 • firma societatii sau denumirea;
 • capitalul social;
 • aporturile asociatilor – contributia fiecarui asociat, care poate fi in numerar sau in natura;
 • partile sociale – numarul si valoarea, respectiv cate parti sociale au asociatii;
 • administratorul / administratorii – persoanele care reprezinta societatea in relatia cu celealte persoane.

Infiintare SRL – adunarea generala a asociatilor

Trebuie sa stii ca hotararile asociatilor se iau in adunare generala a asociatilor, fiecare avand un anumit numar de voturi, care este exprimat printr-un procent (60 % din capital).

Este important sa stii ca in cadrul societatii cu raspundere limitata hotararile se iau cu o dubla majoritate: majoritatea asociatilor si majoritatea capitalului social, iar daca dupa prima adunare nu s-a intrunit aceasta majoritate, la adoua adunare deciziile se vor fi luate de numarul de asociati si partea din capital detinuta de asociatii prezenti.

Prin dubla majoritate se intelege ca hotararile vor fi aprobate doar daca sunt votate de toti asociatii, care detin 100% din capitalul social, astfel ca daca ai 60% din capitalul social si crezi ca deti controlul iti spunem ca nu este asa.

Doar la a doua convocare a adunarii generale vei avea control ca asociat majoritar, deoarece in acest caz hotarile vor fi luate cu votul majoritatii asociatilor prezenti in adunare si majoritatea capitalului social reprezentat.

Prin actul constitutiv poti modifica majoritatea cu care se aproba deciziile in actul constitutiv, avand posibilitatea sa stabilesti ca asociatul majoritar decide de la prima adunare.

Sunt multe aspecte care pot fi personalizate, cum este, de exemplu, modificarea procentului de participare la impartirea profitului, unde legea stabileste ca acesta se imparte proportional cu cota participarea la capitalului social (ceea ce insemna ca daca ai investi si ai 60% din firma, atunci este indreptatit la 60% din profit). Aceasta regula poate fi modificata de asociati, astfel ca unul care detine 60% sa ia doar 40% din profit.

Infiintare SRL – administratorii

Asociatii sunt investitorii, iar administratorii sunt cei care gestioneaza investitia si care fac demersurile ce se impun pentru ca aceasta sa devina profitabila. Asociatii sunt numiti prin actul constitutiv sau prin decizia adunarii asociatilor.

Sunt dese situatiile in care asociatii detin si functia de administrator, im mod special in afacerile mai mici.

Pot fi numiti unul sau mai multi administratori. In cazul in care sunt mai multi trebuie prevazut cum vor lucra, impreuna sau separat. Daca asociatii stabilesc ca administratorii vor lucra impreuna, atunci deciziile se iau cu unanimitate, iar daca nu se pot lua, vor decide asociatii.

Totodata, ei pot lucra individual, atribuindu-i-se fiecaruia sarcini diferite.

Infiintare SRL – profitul

Scopul infiintarii firmei este de a obtine profit, iar profitul se distribuie asociatilor sub forma de dividende.

Plata dividendelor este conditionata de existenta unui profit real, constatat prin situatia financiara anuala.

Trebuie sa stii ca daca optezi pentru aceasta forma de organizare nu poti cheltui banii din firma in interes personal, ci poti dispune doar de dividende care trebuie aprobate conform modului mai sus amintit.

Infiintare SRL – retragerea asociatului din societate

Intrucat firma presupune o intelegere contractuala cu asociatii, este importat sa stii ca nu poti sa iesi decat cu acordul celorlalti asociati, iar daca nu il ai in situatiile prevazute de lege sau de actul constitutiv:

 • in cazurile prevazute de art. 134 din Legea societatilor;
 • hotararea tribunalului.

Pentru mai multe detalii, nu ezita sa ne contactezi. Te putem ajuta cu:

 • redactarea tuturor actelor de care ai nevoie;
 • depunerea actelor la Registrul Comertului;
 • obtinerea actelor firmei de la Registrul Comertului;
 • consultanta pentru redactarea personalizata a actelor.

1 Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Post comment