Inființare SRL

Last modified date

Comments: 50

Vrei să înființezi un SRL? Echipa noastră de experți este pregătită să te ajute în ficare etapă a procesului de înființare SRL, de la consultanța inițială (gratuită), la înregistrarea firmei la Registrul Comerțului, dar și ulterior.

Ghidul cuprinde informații cu privire la:

 • rezervarea de denumire pentru înființarea SRL;
 • redactarea actelor necesare pentru înființarea SRL;
 • sediul necesar pentru înființarea SRL;
 • activitățiile SRL;
 • capitalul social al SRL;
 • asociații și administratorii SRL;
 • depunerea actelor la Registrul Comerțului;
 • obtinerea actelor firmei și valoarea lor juridică.

Pentru a înființa un SRL vei avea nevoie de cartea de identitate, sediu și denumire.

Rezervarea de denumire – înființare SRL

Câteva noțiuni interesante!

„Firma este numele sau, după caz, denumirea sub care un comerciant își exercită comerțul și sub care semnează.”

art. 30 din Legea nr. 26/1990

Așa cum și persoanele fizice au un nume și un prenume prin care se individualizează în societate, în actele pe care le semnează, tot așa și persoanele juridice, au o denumire sub care semnează și prin care se fac cunoscute în mediile de afaceri frecventate și nu numai.

Se poate observa că potrivit textelor de lege firma este numele / denumirea unei persoane juridice și nu entitatea în sine. În limbajul comun vorbim despre înființarea unei firme și nu despre înființarea unei persoane juridice.

„Firma unei societăţi cu răspundere limitată se compune dintr-o denumire proprie, la care se poate adăuga numele unuia sau al mai multor asociaţi, şi va fi însoţită de menţiunea scrisă în întregime societate cu răspundere limitată sau S.R.L.”

art. 36 din Legea nr. 26/1990

Dacă pentru persoana fizică autorizată nu poate fi aleasă o denumire, întrucât în cazul lor denumirea se alcătuiește din numele și prenume, urmate de sintagma PFA, la SRL există posibilitatea personalizării denumirii după bunul plac.

Recomandarea noastră este să te gândești la o denumire care să se compună din două cuvinte sau dintr-un cuvant atipic pentru a ușura procesul de rezervare.

Redactarea actelor necesare pentru înființarea SRL

Dosarul de înmatriculare a unui SRL trebuie să cuprindă următoarele documente:

 • rezervarea de denumire;
 • actul constitutiv;
 • contractul pentru sediu social, care poate fi un contract de comodat sau de închiriere (cele mai des întâlnite);
 • declarația pe proprie răspundere dată pentru îndeplinirea condițiilor de funcționare sau pentru desfășurarea activităților;
 • anexa 1 privind înregistrarea fiscală;
 • actele de identitate ale fondatorilor (cărți de identitate, pașapoarte etc.).

Nu trebuie să mergi la notar pentru a autentifica documente (a fost eliminată această condiție din lege), fapt care a făcut ca procedura să devină mai rapidă, mai puțin costisitoare și poate fie parcursă 100% online!

Acestea sunt actele ce nu lipsesc din niciun dosar de înregistrare a unui SRL, însă pe lângă acestea, în funcție de situație, se mai pot cere și alte acte suplimentare (exemplu, diploma de studii pentru înființare unui SRL în domeniul medical, acord vecinilor pentru stabilirea sediului într-un apartamente de la parterul blocului unde se va deschide un magazin mixt, un salon de coafură etc).

Dacă vrei să înțelegi ce reprezintă aceste acte am scris un articol cu scopul de a te ajuta, articol pe care îl poți accesa de aici.

Redactând actele va trebui să clarifici aspecte precum, sediul SRL, activitățile SRL, asociații și administratorii SRL, capitalul SRL.

Sediul

Așa cum orice persoană fizică are un domiciliu, la fel se întâmplă și cu persoanele juridice, care trebuie să aibă un sediu.

Actul prin care se stabilește sediul firmei poate fi un contract de comodat, un contract de închiriere sau un contract de asistență juridică, dacă se stabilește sediul la avocat. Mai pot exista și alte tipuri de contracte, însă cele trei de mai sus sunt cele mai des întâlnite.

Semnarea unui contract de comodat sau de închiriere depinde de existența chiriei. Dacă pentru spațiul respectiv nu se achită o chirie lunară, el aparținând unui membru al familiei sau este al tău, atunci vei avea nevoie de un contract de comodat. Dacă vei plăti chirie pentru spațiul respectiv atunci vei avea nevoie de un contract de închiriere.

Firma Mea pune la dispoziția celor care nu au un sediu serviciul de găzduire de sediu social, serviciu prin care, în schimbul unei sume anuale, se stabilește sediul la avocat, primim corespondența, o scanăm și ți-o trimite oriunde ai fi.

Există activități care prin natura lor nu se desfășoară la sediu, cum este industia IT, marketing online, construcții, transporturi, exploatare forestieră, terapii online etc. Cei care își vor înființa un SRL și care vor desfășura o activitate care se desfășoară în afara sediului social sau o activitate care poate fi desfășurată în afara sediului, pot apela la serviciul de găzduire de sediu social.

Firmele precum cele de mai sus, care nu desfășoară activitate la sediu, au nevoie doar de o cutie poștală și nu de un imobil propriu – zis. Juridic, firma trebuie să aibă un sediu pentru a putea fi localizată teritorial (exemplu, dacă o instituție a statului trebuie să-i trimită unei firme un document trebuie să știe unde să o facă).

Alte aspecte referitoare la sediu aici.

Alegerea activitățiilor la înființarea unui SRL

În actele ce trebuiesc redactate se vor menționa și activitățile pe care urmează să le desfășori. Trebuie precizat în acte și modul în care se desfășoară aceste activități, la sediu, în afara sediului social sau la sediul secundar.

Fiecărei activități îi corespunde un cod (codul CAEN). În acte trebuie trecute codul și denumirea codului activității, iar acestea trebuie identificate / preluate din Clasificarea Activităților din Economica Națională (CAEN).

Detalii legate de alegerea codului CAEN aici.

Asociații și administratorii la înființarea unui SRL

Societatea cu răspundere limitată (SRL) trebuie să aibă minim un asociat și un administrator, iar o persoană poate cumula cele două calități.

Societățile comerciale cu răspundere limitată au fost concepute pentru a da posibilitatea oamenilor să se asocieze, iar astfel să pună în comun bani sau bunuri, pentru a desfășura o activitate economică, cu scopul obținerii de profit și împărțirii lui.

Cu toate acestea, a apărut și o variantă atipică a societății comerciale cu răspundere limitată cu asociat unic, unde nu există doi sau mai mulți asociați, ci unul singur.

De regulă, asociații sunt investitorii, adică cei care aduc și investesc banii, iar administratorii sunt cei care asigură managementul firmei pe baza directivelor primite de la investitori.

Cele două calități, de asociat și de administrator, pot fi cumulate. În cazul societății cu răspundere limitată cu asociat unic, de cele mai multe ori, asociatul este și administratorului firmei.

Capitalul social la înființarea unui SRL

Dacă mult timp am fost obișnuiți cu capitalul social minim obligatoriu de 200 lei, în prezent această condiție a fost eliminată, astfel că, la acest moment, minimul obligatoriu e 1 leu, în cazul unui asociat, 2 lei, în cazul a doi asociați ș.a.m.d.

Nu recomandăm să treci un capital de 1 leu pentru că în viitor dacă dorești să atragi un alt investitor (asociat) nu vei putea să o faci. Dacă vei avea un capital de 1 leu, nu va fi suficient pentru o firmă cu doi asociați, unde va trebui să ai minim 2 lei.

Recomandare Firma Mea: noi trecem la înființarea unui SRL, un capital de 20 lei.

Astfel, dăm posibilitatea clienților noștri să introducă un asociat atunci când va fi nevoie de el. Practic, vei avea de unde să dai, să împarți (exemplu, dacă vei atrage un investitor în firmă căruia vei dori să-i dai 50% din societate, atunci trebuie să-i transferi 10 lei din capitalul social, iar astfel o sa aveți câte 10 lei ficare, respectiv câte 50% din capitalul social al firmei.

Acest transfer se face printr-o cesiune de părți sociale, operațiune despre care am mai scris. Este un serviciu cu care Firma Mea vine în sprijinul clienților.

Capitalul social se depune după înființarea firmei, odată cu deschiderea contului bancar. Atât contul, cât și depunerea capitalului se fac ulterior. A existat o perioadă în care deschiderea contului și depunerea capitalului social se realizau în cadrul procedurii, însa aceasta s-a modificat.

Dacă vrei să aflii ce este un SRL (societate comercială cu răspundere limitată) sau ce taxe datorează către bugetul de stat, dar și alte aspecte importante legate de acest tip de firmă, informații pe care acest ghid nu le cuprinde, te poți informa de aici.

La acest moment există există un proiect de ordonanță ce cuprinde mai multe modificări ale taxelor datorate de SRL, modificări care vor intra in vigoare cel mai probabil de la 1 ianuarie 2024. Am scris despre ele aici.

Depunerea actelor la Registrul Comerțului

După redactarea actelor, acestea trebuie încărcate pe platforma Registrului Comerțului, unde va trebui completată cererea de înregistrare, iar mai apoi toate documentele trebuie semnate electronic. Dacă nu ai semnătură electronică lăsă-ne pe noi să ne ocupăm de întregul proces.

După încărcarea documentelor instituția va afișa notă de calcul cu taxa de 128 lei, motiv pentru care dosarul trebuie monitorizat în această perioadă. Taxa se plătește prin virament, în contul trezoreriei statului, înainte de soluționarea dosarului. Nota de calcul cuprinde toate informațiile necesare pentru efectuarea plății.

Registrul Comerțului va acorda un termen pentru soluționare ziua următoare, dată când trebuie verificat stadiul dosarului pentru a observa dacă acesta a fost admis sau au fost formulate observații. Pot exista erori de redactare sau probleme de alte natură, cu privire la care se acorda 15 zile pentru soluționarea lor.

Dacă nu există erori de redactare sau impedimente de altă natură, atunci dosarul este admis, iar firma se înființează cu acea dată, urmând ca Registrul Comerțului să le comunice ziua următoare celei în care s-a înființat firma.

Costuri

Registrul Comerțului percepe o taxă de 128 de lei pentru înființarea unui SRL, iar onoariul nostru pentru a ne ocupa de deschiderea firmei este de 500 – 700 lei, în funcție de structura companiei.

Te putem ajuta!

Te putem ajuta să îți înființezi firma SRL. Ne ocupăm de toată procedura, nu trebuie decât să semnezi actele care vor fi redactate în conformitate cu dispozițiile legale, acte care vor îngloba cea mai bună structură de afaceri pentru firma ta.

Dacă ne oferi șansa te vom ajuta cu:

 1. optimizarea afacerii astfel în cat aceasta să răspundă nevoilor, reducerea / eliminarea riscurilor care duc la soluții de amanare a dosarului;
 2. asistență pe tot parcursul procedurii;
 3. drumuri inutile;
 4. economisești timp;
 5. experiență și cunoștințe de specialitate.

Pentru mai multe detalii nu ezita, sună expertul!

Util: pe site-ul Firma Mea există multe informații utile legate de dreptul afacerilor, inclusiv cazuri practice soluționate de instanțele judecătorești, astfel că poți identifica soluții gratuite la problemele cu care te confrunți.

Cristian Andrei

Cristian Andrei

50 Responses

 1. Buna ziua,

  Care este costul total de creare a unui SRL, inclusiv taxa de la Registrul Comertului?
  Numarul de coduri CAEN impacteaza costul final?
  Decizia daca este un SRL impozitat pe profit sau microintreprindere se decide in aceasta etapa sau ulterior dupa crearea societatii?

  Multumesc

 2. Buna ziua,
  Pt adaugare mentiuni la.o firma, mai exact mutare sediu secundar, firma se afla in sector 6,bucuresti, ce costuri ar fi? Si care este procedura, va trimit actele pe mail? Multumesc

 3. Buna ziua,

  Pentru infiintarea unui PFA cu codul CAEN 9602 ce costuri sunt si acte trebuie transmise.
  Multumesc,

 4. Buna ziua,
  Pentru schimbarea sediului si revocarea unuia dintre cei doi administratori, la un SRL cu 5 asociați (3 persoane juridice si 2 persoane fizice), care sunt costurile dvs.?

 5. Buna doresc sa stiu cat este tariful pentru a infiinta un SRL cu codul caen 8551. Sunt antrenor de fitness si doresc sa ofer servicii online si la sala.

 6. Buna ziua,
  Pentru modificarea contarctului de comodat (aceasi adresa doar cu mentionarea suprafatei/incaperii), la un SRL deja existent imi puteti trimite o oferta va rog.

 7. Bună ziua,

  Sunt interesat să deschid un SRL în vederea producerii de lumânări parfumate. Îmi puteți comunica care sunt pașii de urmat, dacă am nevoie de vreo autorizație și care sunt consturile?

  Vă mulțumesc anticipat!

 8. Buna ziua,

  Doresc sa deschid un SRL care va avea activitatea principala prelucrarea, personalizarea si vanzarea articolelor textile, din ceramica si alte produse personalizabile, iar ca activitate secundara vanzarea cafelei si inghetatei, in aceeasi unitate.
  Ma puteti ajuta cu pasii care sunt de urmat, codurile CAEN pentru toate activitatile si costurile pentru acestea?

  Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post comment