Inființare SRL

Last modified date

Comments: 9

Vreu să înființezi un SRL? Echipa noastră de experți este pregătită să te ajute în ficare etapă a procesului de înființare SRL, de la consultanța inițială (gratuită), la înregistrarea firmei la Registrul Comerțului, dar și ulterior.

Ghidul cuprinde informații cu privire la:

  • rezervarea de denumire pentru înființarea SRL;
  • redactarea actelor necesare pentru înființarea SRL;
  • sediul necesar pentru înființarea SRL;
  • activitățiile SRL;
  • capitalul social al SRL;
  • asociații și administratorii SRL;
  • depunerea actelor la Registrul Comerțului;
  • obtinerea actelor firmei și valoarea lor juridică.

Dacă vrei să aflii ce este un SRL (societate comercială cu răspundere limitată) sau ce taxe datorează către bugetul de stat, dar și alte aspecte importante legate de acest tip de firmă, informații pe care acest ghid nu le cuprinde, te poți informa de aici.

Rezervarea de denumire – înființare SRL

Câteva noțiuni interesante!

„Firma este numele sau, după caz, denumirea sub care un comerciant își exercită comerțul și sub care semnează.”

art. 30 din Legea nr. 26/1990

Așa cum și persoanele fizice au un nume și un prenume prin care se individualizează în societate, în actele pe care le semnează, tot așa și persoanele juridice, au o denumire sub care semnează și prin care se fac cunoscute în mediile de afaceri frecventate și nu numai.

Se poate observa că potrivit textelor de lege firma este numele / denumirea unei persoane juridice și nu entitatea în sine. În limbajul comun vorbim despre înființarea unei firme și nu despre înființarea unei persoane juridice.

„Firma unei societăţi cu răspundere limitată se compune dintr-o denumire proprie, la care se poate adăuga numele unuia sau al mai multor asociaţi, şi va fi însoţită de menţiunea scrisă în întregime societate cu răspundere limitată sau S.R.L.”

art. 36 din Legea nr. 26/1990

Dacă pentru persoana fizică autorizată nu poate fi aleasă o denumire, întrucât în cazul lor denumirea se alcătuiește din numele și prenume, urmate de sintagma PFA, la SRL există posibilitatea personalizării denumirii, existând și posibilitatea includerii numelui și prenumelui.

O denumire formată dintr-un singur cuvânt, cu atât mai mult cu cât e și un cuvânt obișnuit, scade șansele de a o rezerva, fapt care se datorează numărului mare de denumiri existente. Recomandarea noastră este să te gândești la o denumire care să se compună din două cuvinte sau unul atipic, neuzual.

Rezervarea de denumire se poate efectua pe site-ul Registrului Comerțului online, este un non-sens să te duci la sediul instituției pentru atât.

Redactarea actelor necesare pentru înființarea SRL

Denumirea este menționată pe aproape toate actele ce trebuie depuse la Registrul Comerțului, motiv pentru care nu se poate trece la redactare acestora decât după ce avem certitudinea denumirii firmei.

Dosarul de înmatriculare a unui SRL trebuie să cuprindă următoarele acte:

  • rezervarea de denumire;
  • actul constitutiv;
  • contractul pentru sediu social, care poate fi un contract de comodat sau de închiriere (cele mai des întâlnite);
  • declarația pe proprie răspundere dată pentru îndeplinirea condițiilor de funcționare sau pentru desfășurarea activităților;
  • anexa 1 privind înregistrarea fiscală;
  • actele de identitate ale fondatorilor (cărți de identitate, pașapoarte etc.).

Nu trebuie să mergi la notar pentru a autentifica documente (a fost eliminată această condiție), fapt care a făcut ca procedura să devină mai rapidă, mai puțin costisitoare, și totul online!

Acestea sunt actele ce nu lipsesc din niciun dosar de înregistrare a unui SRL, însă pe lângă acestea, în funcție de situație, se mai pot cere și alte acte suplimentare (exemplu, diploma de studii pentru înființare unui SRL în domeniul medical, acord vecinilor pentru stabilirea sediului într-un apartamente de la parterul blocului unde se va deschide un magazin mixt, un salon de coafură etc).

Dacă vrei să înțelegi ce reprezintă aceste acte am scris un articol cu scopul de a te ajuta, articol pe care îl poți accesa de aici.

Redactând actele va trebui să clarifici aspecte precum, sediul SRL, activitățile SRL, asociații și administratorii SRL, capitalul SRL.

Sediul

Așa cum orice persoană fizică are un domiciliu, la fel se întâmplă și cu persoanele juridice, care trebuie să aibă obligatoriu un sediu.

Actul prin care se stabilește sediul firmei poate fi un contract de comodat, un contract de închiriere sau un contract de asistență juridică, dacă se stabilește sediul la avocat. Mai pot exista și alte tipuri de contracte, însă cele trei de mai sus sunt cele mai des întâlnite.

Semnarea unui contract de comodat sau de închiriere depinde de existența chiriei. Dacă pentru spațiul resoectiv nu se achită o chirie lunară, el aparținând unui membru al familiei sau este al tău, atunci vei avea nevoie de un contract de comodat. Dacă vei plăti chirie pentru spațiul respectiv atunci vei semna un contract de închiriere.

Firma Mea pune la dispoziția celor care nu au un sediu serviciul de găzduire de sediu social, serviciu prin care, în schimbul unei sume anuale, se stabilește sediul la avocat, care primește corespondența, o scanează și ți-o trimite oriunde ai fi.

Există activități care prin natura lor nu se desfășoară la sediu, cum este industia IT, marketing online, construcții, transporturi, exploatare forestieră, terapii online etc. Cei care își vor înființa un SRL și care vor desfășura o activitate care se desfășoară în afara sediului social sau o activitate care poate fi desfășurată în afara sediului, pot apela la serviciul de găzduire de sediu social.

Firmele precum cele de mai sus, care nu desfășoară activitate la sediu, au nevoie doar de o cutie poștală și nu de un imobil propriu – zis. Juridic, firma trebuie să aibă un sediu pentru a putea fi localizată teritorial (exemplu, dacă o instituție a statului trebuie să-i trimită unei firme un document trebuie să știe unde să o facă).

Alte aspecte referitoare la sediu aici.

Alegerea activitățiilor la înființarea unui SRL

În actele ce trebuiesc redactate trebuie trecute și activitățile pe care urmează să le desfășori. Trebuie menționat în acte și modul în care se desfășoară aceste activități, la sediu, în afara sediului social sau la sediul secundar.

Fiecărei activități îi corespunde un cod (codul CAEN). În acte trebuie trecute codul și denumirea pe care o are activitatea, iar acestea trebuie luate din Clasificarea Activităților din Economica Națională (CAEN).

Detalii legate de alegerea codului CAEN aici.

Asociații și administratorii la înființarea unui SRL

Societatea cu răspundere limitată (SRL) trebuie să aibă minim un asociat și un administrator, iar o persoană poate cumula cele două calități.

Societățile comerciale cu răspundere limitată au fost concepute pentru a da posibilitatea oamenilor să se asocieze, iar astfel să pună în comun bani sau bunuri, pentru a desfășura o activitate economică, cu scopul obținerii de profit și împărțirii lui.

Cu toate acestea, a apărut și o variantă atipică a societății comerciale cu răspundere limitată cu asociat unic, unde nu există doi sau mai mulți asociați, ci unul singur.

De regulă, asociații sunt investitorii, adică cei care aduc și investesc banii, iar administratorii sunt cei care asigură managementul firmei pe baza directivelor primite de la investitori.

Cele două calități, de asociat și de administrator, pot fi cumulate. În cazul societății cu răspundere limitată cu asociat unic, de cele mai multe ori, asociatul este și administratorului firmei.

Capitalul social la înființarea unui SRL

Dacă mult timp am fost obișnuiți cu capitalul social minim obligatoriu de 200 lei, în prezent această condiție a fost eliminată, astfel că, la acest moment, minimul obligatoriu e 1 leu, în cazul unui asociat, 2 lei, în cazul a doi asociați ș.a.m.d.

Nu recomandăm să treci un capital de 1 leu pentru că în viitor dacă vei dori să aduci un alt investitor (asociat) nu vei putea să o faci. Dacă vei avea un capital de 1 leu, nu va fi suficient pentru o firmă cu doi asociați, unde va trebuie să ai minim 2 lei.

Recomandare Firma Mea: noi trecem la înființarea unui SRL, un capital de 20 lei.

Astfel, dăm posibilitatea clienților noștri să introducă un asociat atunci când va fi nevoie de el. Practic, vei avea de unde să dai, să împarți (exemplu, dacă vei atrage un investitor în firmă căruia vei dori să-i dai 50% din societate, atunci trebuie să-i transferi 10 lei din capitalul social, iar astfel o sa aveți câte 10 lei ficare, respectiv câte 50% din capitalul social al firmei.

Acest transfer se face printr-o cesiune de părți sociale, operațiune despre care am mai scris. Este un serviciu cu care Firma Mea vine în sprijinul clienților.

Capitalul social se depune după înființarea firmei, odată cu deschiderea contului bancar. Atât contul, cât depunerea capitalului se fac ulterior. A existat o perioadă în care deschiderea contului și depunerea capitalului social se realizau în cadrul procedurii.

Depunerea actelor la Registrul Comerțului

După redactarea actelor, acestea trebuie încărcate pe platforma Registrului Comerțului, unde va trebui completată cererea de înregistrare, însă vei avea nevoie de semnătură elctronică. Fie o ai, fie îți faci (nu e un capăt de țară), sau ne lași pe noi să ne ocupăm de tot.

După încărcarea documentelor instituția va afișa notă de calcul cu taxa de 128 lei, motiv pentru care dosarul trebuie monitorizat în această perioadă. Taxa se plătește prin virament, în contul trezoreriei statului, înainte de soluționarea dosarului. Nota de calcul cuprinde toate informațiile necesare pentru efectuarea plății.

Registrul Comerțului va acorda un termen pentru soluționare ziua următoare, când trebuie verificat stadiul dosarului pentru a observa dacă dosarul a fost admis sau au fost făcute observații. Pot exista erori de redactare sau probleme de alte natură, cu privire la care se acorda 15 zile pentru soluționarea lor.

Dacă nu există erori de redactare sau impedimente de altă natură, atunci dosarul este admis, iar firma se înființează cu acea dată, urmând ca Registrul Comerțului să le comunice ziua următoare celei în care s-a înființat firma.

Valoarea actelor primite prin mail de la Registrul Comerțului

Au valore juridică actele pe care le trimite Registrul Comerțului prin mail, semnate electronic?. Da, aceste acte sunt semnate electronic de directorul instituției, astfel că sunt acte originale în mediul online, ceea ce însemnă că după primirea lor le poți păstra pe telefon și trimite în mediul online oricui e nevoie (bacă, ANAF, primărie etc.)

Cu aceste acte îți vei deschide contul și rezolva orice problemă la orice instituție a statului, fără excepție. Actele semnate olograf, cu care am fost și încă suntem obișnuiți, vor fi din ce în ce mai rare, mai puțin vizibile, odată cu trecerea timpului.

Te putem ajuta!

Te putem ajuta să îți înființezi firma (SRL). Ne ocupăm de toată procedura, nu trebuie decât să semnezi actele care vor fi redactate în conformitate cu dispozițiile legale, acte care vor îngloba cea mai bună structură de afaceri pentru firma ta.

Dacă ne oferi șansa te vom ajuta cu:

  • optimizarea afacerii astfel în cat aceasta să răspundă nevoilor, reducerea / eliminarea riscurilor care duc la soluții de amanare a dosarului;
  • asistență pe tot parcursul procedurii;
  • drumuri inutile;
  • economie de timp;
  • experiență și cunoștințe de specialitate.

Pentru mai multe detalii nu ezita, sună expertul!

Util: pe site-ul Firma Mea există multe informații utile legate de dreptul afacerilor, inclusiv cazuri practice soluționate de instanțele judecătorești, astfel că poți identifica soluții gratuite la problemele cu care te confrunți.

Cristian Andrei

Cristian Andrei

9 Responses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post comment