Ce este Codul CAEN?

Last modified date

Comment: 1

Cum il alegi si ce risti cu el?

Vrei să fii la „adăpost” de orice sancțiune? Atunci trebuie să ai câteva cunoștințe minime despre codul CAEN.

Ce este codul CAEN?

Toate activitățile economice ce pot fi desfășurate au fost determinate / menționate în ceea ce se numește Clasificarea Activităților din Economica Națională, adică, pe scurt, CAEN.

Codul, regăsit în formula codul CAEN, reprezintă o combinație de cifre care a fost atribuită fiecărei activități în parte cu scopul de a o identifica mai ușor.

Astfel, codul CAEN, cum îl știm cu toții pe scurt, s-ar citi pe larg codul Clasificării Activităților din Economia Națională.

De ce este nevoie de această clasificare?

Clasificarea definește fiecare tip de activitate în parte, iar noțiunea atribuită unei activități trebuie preluată obligatoriu așa cum a fost scrisă în CAEN.

Acest fapt face ca toate firmele de pe teritoriul național care, de exemplu, desfășoară activitate de construcții de case rezidențiale să aibă codul specific acestei activități (4120) și denumirea specifică (Lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale).

În lipsa acestei clasificări fiecare ar fi operat cu propriile noțiuni, fapt care nu este de dorit.

Cum alegi codul CAEN?

O sursă de încredere de unde poți lua lista de CAEN-uri este site-ul (https://www.onrc.ro/index.php/ro/caen) Registrului Comerțului. Trebuie să identifici codul sau codurile CAEN care se potrivesc activității pe care urmează să o desfășori.

Trebuie să fii atent la activitățile permise de fiecare cod, iar acest lucru se face prin analizarea exemplelor regăsite în lista de mai sus, dar și prin analizarea celorlalte coduri CAEN și a exemplelor lor.

Codurile CAEN – codul CAEN principal și accesoriu

Această departajare între codul CAEN principal și cel accesoriu se face de tine prin actul constitutiv, unde trebuie să menționezi obligatoriu codul CAEN principal care nu poate fi decât unul. Codul CAEN accesoriu sau secundar poate să lipsească sau pot fi mai multe.

Nu o sa te verifice nimeni să vadă dacă ai făcut corect această departajare. În plus, că este posibil că în anumite perioade să câștigi mai mult din activitatea secundară decât din cea principală, fluctuații normale în desfășurarea unor activități economice.

Principal

Codul principal trebuie să fie cel specific activității tale de bază, de exemplu, rămânând în zona construcțiilor, dacă firma ta construiește, dar mai sapă și fundații, atunci codul CAEN principal ar trebui să fie cel specific pentru construcții, iar cel accesoriu trebuie să fie cel specific pentru săparea fundațiilor.

Accesoriu

Accesoriul cui? Accesoriul codului principal, astfel că între codul principal și codurile accesorii trebuie să existe o legătură de complementaritate.

Codurile CAEN – neautorizate și autorizate

Neautorizate – codurile CAEN neautorizate sunt cele pe care le-ai trecut în actul constitutiv.

Poți avea un plan de afaceri care să presupună, pentru început, desfășurarea unei singure activități, însă pe viitor să îți dorești să desfășori mai multe. Într-o astfel de situație va trebui să treci în actul constitutiv toate activitățile, inclusiv pe cele pe care dorești să le desfășori în viitor.

Nu este o problemă că nu intuiești de la început cum vor evolua lucrurile pe parcurs, astfel că dacă îți dai seama că ai nevoie de o activitate cu privire la care nu ai codul CAEN in actul constitutiv nu este o problemă pentru că actul constitutiv poate fi completat ulterior cu alte activități pe care nu le-ai avut în vedere sau care ți-au scăpat la început.

Astfel, toate activitățile care sunt trecute în actul constitutiv nu sunt autorizate, motiv pentru care nu le poți desfășura.

Autorizate – codurile CAEN autorizate (cele pe care le poți desfășura) sunt cele care se regăsesc în actul constitutiv și cu privire la care ai dat o declarație pe proprie răspundere, prin care atești faptul îndeplinirii condițiilor pentru a le desfășura.

Astfel, poți desfășura doar activitățile care se regăsesc în actul constitutiv și cu privire la care ai dat declarația pe proprie răspundere din care rezultă că îndeplinești condițiile de funcționare pentru activitățile respective.

Recomandare: îți recomand să nu autorizezi decât acele coduri din actul constitutiv pe care le desfășori și cu privire la care știi ce ai de făcut.

Sesizez din practică o tendință greșită a multora de a-și autoriza activități pe care nu le desfășoară încă, activități care se vor desfășura în viitor. Într-o astfel de situație se poate întâmpla să ai un control care să constate că activitățile respective sunt autorizate, dar tu nu îndeplinești cerințele pentru desfășurarea lor și să fii sancționat

Pentru acest motiv, dacă autorizezi coduri CAEN pentru viitor trebuie să știi că trebuie să îndeplinești cerințele de funcționare de la momentul autorizării și din momentul în care te vei apuca de treabă, fapt care se va produce în viitor.

Coduri CAEN – câte coduri CAEN pot avea?

Numărul de coduri CAEN pe care îl poți avea depinde de forma de organizare economică:

SA – societatea pe acțiuni

SA poate avea un număr de nelimitat de coduri CAEN.

SRL – societate cu răspundere limitată

SRL poate avea un număr nelimitat de coduri CAEN

II – întreprindere individuală

II poate avea un număr de 10 coduri CAEN.

PFA – persoană fizică autorizată

Un PFA poate avea un număr de 5 coduri CAEN.

La ce sancțiuni te expui dacă desfășori activități economice fără să ai autorizate codurile CAEN?

Desfășurarea de activități economice fără a avea autorizate codurile CAEN constituie contravenție și este sancționată de lege cu amenda contravențională în cuantum de 2.000 lei – 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Aceasta este sancțiunea principală, însă art. 3 din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite stabilește următoarele:

„Bunurile care au servit sau au fost destinate să servească la săvârșirea vreuneia dintre faptele prevăzute la art. 1, dacă sunt ale contravenientului, precum și sumele de bani și bunurile dobândite prin săvârșirea contravenției se confiscă.”

În alte cuvinte, bunurile de care te-ai folosit pentru a desfășura activitatea economică respectivă (dacă ești proprietarul lor), sumele de bani, dar și bunurile obținute în urma activității se confiscă.

declaratia-tip pe propria raspundere privind indeplinirea conditiilor de functionare;

Te putem ajuta! 

Pentru detalii suplimentare, nu ezita sa ne contactezi. Te putem ajuta cu autorizarea de CAEN-uri astfel:

  • iti redactam toate actele de care ai nevoie;
  • depunem actele la Registrul Comertului;
  • obtinem actele finale privind autorizare CAEN-urilor.
Cristian Andrei

Cristian Andrei

1 Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post comment