INFIINTARE PFA online

Afla cum poti infiinta un PFA in 3 zile, ce taxe datorezi, cati angajati si cate coduri CAEN poti avea.

Weber Alexandru-Ernest

"Am înființat mai multe firmei cu cei de la Firma Mea și am făcut mai multe modificări în cadrul lor. Raportul calitate – preț este excepțional. Totul a decurs rapid și fără probleme."

Weber Alexandru-Ernest

Reprezentant, Health Studio SRL

Nelega Roxana

"Recomand cu încredere pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovadă. Foarte mulțumită de faptul că ne-au ajutat să înființăm firma deși eu eram pe teritoriul Italiei, iar partenerul meu în Venezuela..."

Nelega Roxana

Reprezentant legal, NLG Studio Design & Tech Solutions SRL

Flavius Costesc

"O colaborare excepțională! Ne-au ajutat să ne înființăm firma, iar ulterior am apelat pentru a schimba sediul și pentru a introduce un nou asociat. Totul a durat 4 zile, un timp foarte bun pentru noi. Recomandăm!"

Flavius Costesc

Reprezentant legal, Energo Vision SRL

4.8 din 5
Peste 7000 de firme înregistrate de FirmaMea

Inființare PFA

Firma Mea te poate ajuta cu înființarea PFA. Oferim gratuit consultanță pentru a lămuri aspectele care nu îți sunt clare, asistență pe tot parcursul procedurii, astfel că te vei putea concentra pe alte aspecte importante ale afacerii tale.

Daca ai nevoie de serviciul de înființare PFA și daca vrei sa te documentezi puțin cu privire la taxe, impozite, dar si alte aspecte, ai ajuns în locul potrivit.

PFA-ul se potrivește celor care desfășoară anumite profesii sau meserii pentru care este nevoie de o calificare precum sunt: inginerii, profesorii, infirmierele, electricienii, instalatorii, fizioterapeuții, coafezele, etc.

PFA-ul reprezintă „o unealta” bună și pentru cei care nu sunt siguri pe afacerea lor și care vor să testeze piața, aceasta, deoarece, PFA se deschide si se radiază ușor.

Un PFA poate avea un număr de 5 coduri CAEN și un număr de 3 angajați.

PFA – taxe si impozite

Ai posibilitatea sa alegi intre două sisteme de impozitare, respectiv impozitul pe profit și sistemul de impozitare cu norme de venit. Pentru ambele sisteme vei datora o cotă de 10%, care se aplică diferit.

Impozitul pe profit

Dacă optezi pentru achitarea impozitului pe profit, atunci cota de 10% se aplică profitului realizat. Profitul se obține prin scăderea cheltuielilor din totalitatea veniturilor realizate, cu mențiunea că se scad doar cheltuielile pe care le faci pentru a asigura desfășurarea activității.

Norma de venit

Dacă optezi pentru achitarea impozitului pe normă de venit, atunci cota de 10% se aplică normei de venit. Norma de venit este o sumă (60.000 lei, de exemplu) determinată de consiliile județene pentru fiecare dintre activitățile economice care se pot desfășura.

Taxele datorate în anul 2022

Taxele datorate de PFA până la finele anului 2022:

 • 10% din venitul net (se scad cheltuielile si obținem venitul net), iar daca venitul net anual depășește de 12 ori valoarea salariului minim din acel an se achita in plus: 25% x salariul minim pe economie x 12 luni – pensia; 10% x salariul minim pe economie x 12 luni – sănătatea;
 • norma de venit – se achită 10% impozit pe venit din norma anuala, iar dacă norma anuala stabilită depășește de 12 ori valoarea salariului minim din acel an: 25% x salariul minim pe economice x 12 luni – pensie; 10% x salariul minim pe economie x 12 luni – sănătatea.

Taxele datorate în 2023

Începând cu 1 ianuarie 2023, intră în vigoare dispozițiile legale care modifică regimul de impozitare al PFA și anume:

 • nu se va mai putea opta pentru sistemul cu norme de venit decât dacă totalitatea veniturilor realizate nu depășește suma de 25.000 euro, fiind coborât acest plafon de la 100.000 euro;
 • dacă vei realiza venituri cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară vei datora CAS (25% x 12 salarii minime), iar suma datorată cu acest titlu este de 25% x 12 salarii minime brute (3.000 lei), adică 25% x 36.000 lei = 9.000 lei;
 • dacă vei realiza venituri de peste 24 de salarii minime brute suma datorată cu titlu de CAS este 25% x 24 salarii, adică 25% x 72.000 lei = 18.000 lei;
 • pentru veniturile cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, adică 10% x 18.000 lei = 1.800 lei
 • pentru veniturile cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, adică 10% x 36.000 lei = 3.600 lei
 • pentru veniturile mai mari de 24 de salarii, baza de calcul CASS este echivalentul a 24 de salarii, adică 10% x 72.000 lei = 7.200 lei.

Se poate observa că sistemul cu norme de venit este o opțiune doar dacă te vei integra în plafonul de 25.000 euro, altfel devine obligatoriu sistemul real de impozitare. De la început vei datora impozitul, nu și CAS și CASS pe care le vei datora doar dacă depășești anumite plafoane și anume: 12 salarii minime brute pentru CAS și 6 salarii pentru CASS.

La acest moment există există un proiect de ordonanță ce cuprinde mai multe modificări ale taxelor datorate de PFA, modificări care vor intra in vigoare cel mai probabil de la 1 ianuarie 2024. Am scris despre ele aici.

Actele necesare pentru înființare PFA

Dosarul de înregistrarea a PFA trebuie să cuprindă un set de acte, iar acestea sunt:

 • rezervarea de denumire (dovada)
 • cerere de înregistrare;
 • anexa 1 privind înregistrarea fiscala;
 • declarația-tip pe propria răspundere care sa ateste ca nu desfășoară activitate la sediul profesional, sedii secundare sau in afara acestora;
 • actul de identitate al titularului PFA;
 • declarație pe proprie răspundere privind îndeplinirea condițiilor legale pentru desfășurarea activităților ca PFA;
 • dovada care atesta dreptul de folosința asupra sediului profesional si, daca este cazul, înscrisul care atesta dreptul de folosința asupra spațiului cu destinație de punct lucru;;

Dacă este cazul:

 • avizul asociației de proprietari privind schimbarea destinației imobilelor cu regim de locuință;
 • documentele care atesta pregătirea profesională.

Specialiștii Firma Mea te pot ajuta să redactezi toate aceste documente și să le depui la Registrul Comerțului.

Procedura de înființare a PFA

Procedura debutează cu rezervarea de denumire. Prin această operațiune se verifică baza de date a Registrului Comerțului pentru a observa dacă denumirea nu este deja rezervată sau dacă nu se aseamănă cu o alta existentă.

În cazul persoanei fizice autorizate, denumirea se alcătuiește din numele și prenumele titularului, urmată de sintagma persoana fizică autorizată. In situația în care după verificări rezultă că denumirea există in baza de date, atunci se va introduce inițiala prenumelui tatălui pentru a se face departajarea.

Pentru a înființa un PFA îți trebuie cartea de identitate și trebuie să dispui de o adresă unde să stabilești sediul firmei. Dacă nu ai o adresă te putem ajuta și cu serviciul de găzduire se sediu social, serviciu care presupune să îți stabilim sediul la noi.

Durata medie de înființarea a unui PFA este de 5 zile, iar aici intră și timpul necesar pentru pregătirea actelor. Cel mai bun timp pe care îl poți obține este de 3 zile.

Cu ani de experiență în domeniul consultanței și al înființării de firme, Firma Mea se bucură de un portofoliu impresionat de clienți mulțumiți, care au ales să lucreze cu noi datorită profesionalismului, promptitudinii și competenței cu care abordăm fiecare proiect în parte.

Te putem ajuta!

 • identificăm împreună care sunt cele mai bune soluții pentru afacerea ta;
 • îți redactam toate actele de care ai nevoie;
 • le depunem la Registrul Comerțului;
 • obținem actele finale de înființare a PFA;

Pentru mai multe detalii nu ezita, sună expertul!

Util: pe site-ul Firma Mea există multe informații utile legate de dreptul afacerilor, inclusiv cazuri practice soluționate de instanțele judecătorești, astfel că poți identifica soluții gratuite la problemele cu care te confrunți.

PFA-urile care activează ca dezvoltatori imobiliari vor putea să acorde credite  clienților

A fost promulgată legea prin care le este recunoscut dreptul PFA-urilor amintite să acorde creditelor celor cărora urmează să le vândă un imobil. Imobilul urmează fă fie achitat în rate care se vor plăti direct dezvoltatorului de la care este achiziționat imobilul, urmând ca aceștia să fie supravegheați de Protecția Consumatorilor. Această măsură a fost inclusă într-un proiect de lege...