Înființare SRL în Timișoara: află cu un ghid complet tot ce trebuie să știi pentru a înființa o firmă în Timișoara - 300703

Vrei să înființezi o firmă în Timișoara și ai nevoie de ajutor? Cu o vastă experiență în înființarea de firme, Firma Mea este partenerul de încredere pe care îl cauți!

Cristian Andrei |

Weber Alexandru-Ernest

"Am înființat mai multe firmei cu cei de la Firma Mea și am făcut mai multe modificări în cadrul lor. Raportul calitate – preț este excepțional. Totul a decurs rapid și fără probleme."

Weber Alexandru-Ernest

Reprezentant, Health Studio SRL

Nelega Roxana

"Recomand cu încredere pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovadă. Foarte mulțumită de faptul că ne-au ajutat să înființăm firma deși eu eram pe teritoriul Italiei, iar partenerul meu în Venezuela..."

Nelega Roxana

Reprezentant legal, NLG Studio Design & Tech Solutions SRL

Flavius Costesc

"O colaborare excepțională! Ne-au ajutat să ne înființăm firma, iar ulterior am apelat pentru a schimba sediul și pentru a introduce un nou asociat. Totul a durat 4 zile, un timp foarte bun pentru noi. Recomandăm!"

Flavius Costesc

Reprezentant legal, Energo Vision SRL

4.8 din 5
Peste 7000 de firme înregistrate de FirmaMea

Ce tip de firmă ți se potrivește?

Este prima întrebare la care trebuie să răspunzi, iar pentru a te ajuta îți spunem că cele mai des întâlnite tipuri de firme în Timișoara sunt:

 • SRL – societatea cu răspundere limitată;
 • PFA – persoana fizică organizată;
 • II – întreprindere individuală;
 • SA – societate pe acțiuni.

Fiecare tip de firmă are caracteristici proprii, iar pentru a te putea decide ce să alegi trebuie să le cunoști caracteristicile esențiale. Facem o scurtă prezentare a acestora în material, dar nu înainte de a te informa că procedura e online și că te putem ajuta cu sediul în Timișoara!

Procedură online!

Trebuie să știi că procedura se parcurge 100% online, nu trebuie să mergi la notar ca să autentifici documete. Totodată, nu trebuie să fii în țară pentru a-ți înființa firma.

Pont: găzduirea de sediu social în Timișoara!

Nu ai un sediu în Timișoara sau nu vrei să cheltui bani pentru a închiria un imobil? Te ajutăm cu serviciul de găzduire de sediu social în Timișoara, astfel că în schimbul unei sume de bani anuale îți stabilm sediul SRL-ului la noi, primim corespondența și o redirecționăm către tine.

Înființare SRL în Timișoara – ce este un SRL?

Societatea cu răspundere limitată are la bază încrederea existentă între două sau mai multe persoane, care pun în comun bani sau alte tipuri de bunuri, în vederea desfășurării unei activități economice (comerț, prestări de servicii etc.), pentru a obține profit, care urmează să fie împărțit între asociați, și care răspund pentru obligațiile societății în limita aportului lor.

Societatea cu răspundere limitată se caracterizează prin următoarele:

 • din punct de vede juridic un SRL este, la fel ca orice om, un subiect de drept, adică o persoană care are drepturi (dreptul de proprietate) și obligații (achitarea unei facturi de telefonie mobilă);
 • asociații nu răspund cu bunurile personale pentru datoriile societății, societatea fiind un subiect distinct de drept răspunde cu bunurile proprii, adică cu acele bunuri puse în comun de asociați;
 • societatea cu răspundere limitată poate avea un număr de maxim 50 de asociați;
 • poate avea un număr nelimitat de angajați;
 • un SRL poate avea un număr nelimitat de coduri CAEN, astfel poate desfășura mai multe activități comerciale (de exemplu, construcții, închiriere de utilaje pentru construcții, fabricare de bolțari, design etc);
 • se înființează ușor, în aproximativ 3 zile;

Opțiunea de a înființa un SRL are câteva posibile dezavantaje:

 • procedura de dizolvare și lichidare voluntară durează aproximativ 2 – 2.5 luni;
 • costuri mai mari pentru ținerea contabilității.

Înființare SRL cu asociat unic în Timișoara – ce este un SRL cu asociat unic?

Societatea comercială cu răspundere de timp clasic se caracterizează prin existența asocierii, deci presupune existența a minim 2 persoane, în timp ce în cazul unei societăți comerciale cu asociat unic această asociere lipsește întrucât există un singur asociat, după cum rezultă și din denumire.

Societății cu răspundere limitată cu asociat unic i se aplică regulile unui SRL de tip clasic, dar și câteva reguli speciale, specifice profilului acestui tip de societate.

În Timișoara, prevalează înființările de SRL cu asociat unic, fapt din care se poate deduce că foarte multe persoane preferă protecția pe care o conferă, în detrimentul PFA.

Mai multe informații despre SRL, taxe, asociați, găsești aici.

Înființare PFA în Timișoara – ce este un PFA?

Persoana fizică autorizată este cea mai simplă forma prin care poți desfășura o activitate economică folosind, în principiu, forța ta de muncă și aptitudinile tale profesionale și se caracterizează prin:

 • lipsa personalității juridice, adică nu este considerat un subiect distinct de drept;
 • lipsa asocierii, specifică unui SRL de tip clasic;
 • se înființează și se radiază foarte ușor, în 3 zile;
 • răspunzi cu bunurile persoanele pentru obligațiile contractate de persoana fizică autorizată;
 • poate avea maxim 3 angajați;
 • poate avea maxim 5 coduri CAEN.

Înființarea acestui tip de firmă se potrivește celor care doresc să desfășoare o activitate pe cont propriu, cum ar putea fi: profesorii, inginerii, inginerii IT, diverse servicii, fizioterapeuți, electricienii, instalatorii, coafeze etc.

În Timișoara, înființarea unui PFA este mai des întâlnită în domeniul IT. Beneficiile fiscale, respectiv norma de venit pentru care se poate opta, atrage categoria amintită.

Are și avantajul că poți dispune după bunul plac de banii pe care îi încasezi și nu ai obligația de a avea un contabil, dar și dezavantajul că pentru anumite activități, prevăzute de lege, trebuie să îndeplinești cerințe de calificare sau experiență.

Înființarea unui PFA în Timișoara (procedura) este simplă, iar durata de aproximativ 3 zile.

Mai multe informații despre PFA găsești aici.

Înființare II în Timișoara – ce este întreprinderea individuală?

Întreprinderea individuală este o altă formă de organizare economică care nu are personalitate juridică, motiv pentru care nu este considerată un subiect de drept distinct, cu toate consecințele ce decurg de aici și care este constituită de un întreprinzător persoană fizică.

Înființarea unei întreprinderi individuale în Timișoara poate fi atractivă pentru cei care se află la un nivel intermediar, între PFA și SRL. Aceasta, deoarece, întreprindere individuală poate avea:

 • 10 coduri CAEN (maxim);
 • 8 angajați.

Înființarea unei întreprinderi individuale în Timișoara ar putea fi atractivă pentru cei ale căror interese sunt satisfăcute de acest tip de societate.

În rest, întreprinderea individuală are același caracteristici ca și PFA.

Înființare SA în Timișoara – ce este un SA?

Dacă vrei să înființezi un SA trebuie să știi că aceasta se formează din asocierea mai multor persoane, care contribuie la formarea capitalului social prin anumite cote de participare numite acțiuni, pentru a desfășura o activitate economică (producție, servicii etc.), pentru a împărți profitul și care răspund pentru obligațiile societății doar în limita bunurilor pe care le-au pus.

Se poate observa că societate pe acțiuni se aseamănă cu societatea cu răspundere limitată, însă există și multe deosebiri care nu fac obiectul studiului nostru. Arătăm doar că la SA capitalul minim obligatoriu este 90.000 lei.

La fel ca și în cazul SRL poate avea un număr nelimitat de coduri CAEN și de angajați.

Înființare SRL în Timișoara – acte necesare

Actul necesar pentru a înființa o firmă în Timișoara este cartea de identitate (în cazul cetățenilor români) și pașaportul în cazul străinilor. În baza actului de identitate se pot redacta celelalte acte pe care trebuie să le cuprindă dosarul de înmatriculare.

Actele necesare pentru înființarea unui SRL sunt:

 • cererea de înregistrare;
 • anexa 1 privind înregistrarea fiscală și, după caz, anexa 2 privind investiția străină;
 • declarația pe proprie răspunde din care să reiasă că firma îndeplinește condițiile de funcționare în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecției mediului și protecției munci pentru activitățile precizate;
 • rezervarea denumirii firmei;
 • actul constitutiv;
 • contractul prin care ai dobândit dreptul de folosință asupra spațiului unde firma își va avea sediul (contract de închiriere, comodat);
 • dovada depunerii capitalului social sau actul care atestă dreptul de proprietate asupra bunurilor aportate în natură;
 • declarație pe proprie răspundere din care rezultă îndeplinirea condițiilor de a fi asociat / administrator;
 • actele de identitate ale asociaților / administratorilor;
 • specimenul de semnătură al administratorului;
 • declarația privind beneficiarul real;
 • dovada achitării taxelor.

Lasă-ne pe noi să îți redactăm actele, iar astfel ne permiți să îți personalizăm afacerea. Suntem profesioniști și ne ocupăm zilnic de redactarea acestor documente a căror completare presupune cunoștințe juridice.

Dacă vrei să înțelegi ce reprezintă aceste acte clik aici.

Înființare firmă în Timișoara – taxe si impozite

Impozit microintreprinderi (SRL)
 • 1% din totalitatea veniturilor incasate, fara sa intereseze cheltuielile, daca societatea are un angajat cu norma intreaga (8 ore);
Este microintreprindere
 • Societatea care nu are o cifra de afaceri mai mare de 500.000 Euro;
 • Capitalul este detinut de particulari, nu si de entitati publice;
 • Firma nu se afla in dizolvare;
 • veniturile pe care le vei realiza din consultanță/management nu pot să fie mai mari de 20% din veniturile totale;
 • asociații nu pot deține mai mult de 25% din numărul titlurilor de participare sau al dreptului de vot la cel mult trei persoane juridice române care să fie și microîntreprinderi
Impozitul pe profit
 • 16% este cota de impozitare datorată de ca SRL;
 • 10% ca PFA
Norma de venit
 • norma de venit se aplica PFA-urilor si este o suma fixa stabilita la nivelul fiecarui judet si pentru fiecare tip de activitate in parte, careia i se aplica o cota de 10%, astfel vei achita aceasta cota raportat la suma fixa amintita, indiferent de venituri sau daca realizezi venituri
Impozitul pe dividende
 • 8% este impozitul pe care il platesc asociatii din suma totala incasata cu titlu de dividende

În plus, se adaugă contribuțiile pentru salariați CAS și CASS. Mai multe informații cu privire la taxe, despre care am scris aici.

La acest moment există există un proiect de ordonanță ce cuprinde mai multe modificări ale taxelor datorate de SRL, modificări care vor intra in vigoare cel mai probabil de la 1 ianuarie 2024. Am scris despre ele aici.

Te putem ajuta!

Vrei să îți transformi ideea în afacere? Echipa noastră de experți te poate ajuta să îți înființezi o firmă în Timișoara, indiferent de tipul ei (SRL, PFA, II). Lasă-ne pe noi să ne ocupăm și vei evita să pierzi timp și taxe.

Oferim consultanță gratuită! Soluții adaptate nevoilor afacerii tale!

Contactează-ne!

Util: pe site-ul Firma Mea există multe informații utile legate de dreptul afacerilor, inclusiv cazuri practice soluționate de instanțele judecătorești, astfel că poți identifica soluții gratuite la problemele cu care te confrunți.

 

  Tipuri de firma

 1. de curierat - Cod CAEN: 5320
 2. Uber + Curier - Cod CAEN: 4939, 5320
 3. de transport alternativ de persoane și de curierat - Cod CAEN: 4939, 5320
 4. pentru prestări servicii de consultanță pe probleme legate de management - Cod CAEN: 7022
 5. de servicii IT - Cod CAEN: 6201
 6. prestări servicii marketing (agenție marketing) - Cod CAEN: 7311
 7. pentru magazin online, inclusiv dropshipping - Cod CAEN: 4791
 8. pentru deschiderea unui salon de înfrumusețare - Cod CAEN: 9602
 9. pentru prestare servicii de fotografie și înregistrări video - Cod CAEN: 7420
 10. pentru prestări servicii din sfera creativă - Cod CAEN: 9003
 11. pentru prestări servicii din sfera învățământului non-formal - Cod CAEN: 8559
 12. pentru desfășurarea activităților specifice caselor de discuri și studio-urilor de producție cinematografică - Cod CAEN: 5915
 13. pentru desfășurarea activităților din sfera tehnică - Cod CAEN: 7112
 14. de agricultură și horticultură - Cod CAEN: 0111, 0112, 0113, 0121, 0122, 0123, 0124
 15. pentru cursuri de formare și dezvoltare profesională - Cod CAEN: 8559
 16. pentru servicii de design grafic și arhitectural - Cod CAEN: 7410
 17. pentru dezvoltare de aplicații mobile - Cod CAEN: 6201
 18. pentru construcții de locuințe - Cod CAEN: 4120
 19. de catering - Cod CAEN: 5621
 20. pentru prestări servicii de construcții și amenajări interioare - Cod CAEN: 4399, 4339
 21. de închirieri auto - Cod CAEN: 7711
 22. de servicii veterinare - Cod CAEN: 7500
 23. pentru servicii de resurse umane - Cod CAEN: 7830
 24. pentru servicii de contabilitate și consultanță fiscală - Cod CAEN: 6920
 25. pentru depozitare și logistică - Cod CAEN: 5210, 5224
 26. pentru organizare de evenimente și spectacole - Cod CAEN: 9001
 27. pentru comercializare de ochelari și lentile de contact - Cod CAEN: 4774
 28. pentru servicii de traducere și interpretariat - Cod CAEN: 7430
 29. pentru prestări servicii de vopsitorie și zugrăveli - Cod CAEN: 4334
 30. pentru organizare de evenimente sportive - Cod CAEN: 9311
 31. pentru prestări servicii de cosmetica și îngrijire personală - Cod CAEN: 9602
 32. pentru dezvoltare de jocuri video - Cod CAEN: 6201
 33. de servicii medicale - Cod CAEN: 8621, 8622, 8623, 8624, 8690
 34. de editare și publicare de cărți și reviste - Cod CAEN: 5811, 5813
 35. pentru comercializare de îmbrăcăminte și accesorii - Cod CAEN: 4771
 36. pentru transport maritim - Cod CAEN: 5010
 37. pentru transport aerian - Cod CAEN: 5110
 38. de distribuție carburanți - Cod CAEN: 4730
 39. pentru prestări servicii hoteliere - Cod CAEN: 5510
 40. pentru organizare de evenimente turistice - Cod CAEN: 7911
 41. pentru interpretare limbaj mimico-gestual - Cod CAEN: 8690
 42. pentru transport rutier de mărfuri - Cod CAEN: 4941
 43. pentru servicii de mutare și transport locuințe - Cod CAEN: 4942
 44. pentru servicii de recrutare și plasare forță de muncă - Cod CAEN: 7810
 45. pentru organizare de cursuri și seminarii de formare profesională - Cod CAEN: 8559
 46. pentru prestări servicii de întreținere și reparații tehnice - Cod CAEN: 3312, 3314
 47. pentru îngrijirea animalelor de companie - Cod CAEN: 9609
 48. pentru prestări servicii de call center - Cod CAEN: 8220
 49. pentru servicii de livrare cu motociclete - Cod CAEN: 5320
 50. pentru producție și comercializare de roboți și sisteme automate - Cod CAEN: 2651, 2790
 51. pentru comerț electronic - Cod CAEN: 4791
 52. pentru producție de filme și înregistrări video - Cod CAEN: 5911, 5912, 5913
 53. pentru organizare de evenimente și spectacole cu iluzionism - Cod CAEN: 9001
 54. de transport naval - Cod CAEN: 5010
 55. pentru prestări servicii de îngrijire medicală la domiciliu - Cod CAEN: 8690
 56. pentru comercializare și instalare de stații de încărcare auto electrice - Cod CAEN: 4321
 57. pentru prestări servicii medicale online - Cod CAEN: 8622
 58. pentru servicii agricole - Cod CAEN: 0161, 0162, 0163, 0164, 0166, 0167
 59. pentru prestări servicii de arhitectură - Cod CAEN: 7111
 60. pentru prestări servicii medicale de cardiologie - Cod CAEN: 8622
 61. pentru prestări servicii de mecanică și reparații auto - Cod CAEN: 4520, 4532, 4540
 62. pentru producție și comercializare de produse alimentare - Cod CAEN: 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086
 63. pentru consultanță și înregistrare de mărci și brevete - Cod CAEN: 7490
 64. pentru prestări servicii de instalare și întreținere a sistemelor electrice și electrotehnice - Cod CAEN: 4321, 4322
 65. pentru prestări servicii de procesare și gestionare plăți electronice - Cod CAEN: 6619
 66. pentru dezvoltare și administrare de proprietăți imobiliare - Cod CAEN: 6820
 67. pentru prestări servicii de tipărire și poștale - Cod CAEN: 1812, 5320
 68. pentru producție și comercializare de vinuri - Cod CAEN: 1102, 4634
 69. pentru prestări servicii de ambulanță și transport medical - Cod CAEN: 8690
 70. pentru producție și comercializare de instrumente muzicale - Cod CAEN: 3220
 71. pentru prestări servicii de pregătire și îndrumare în carieră - Cod CAEN: 8559
 72. pentru comerț cu produse alimentare și băuturi - Cod CAEN: 4711, 4725
 73. pentru comercializare de produse medicale - Cod CAEN: 4646
 74. pentru organizare de spectacole și evenimente artistice - Cod CAEN: 9001
 75. pentru organizare de călătorii și excursii - Cod CAEN: 7911
 76. pentru transport și logistică de mărfuri agabaritice - Cod CAEN: 4941
 77. pentru producție și comercializare de scule și unelte - Cod CAEN: 2573, 2574, 2576
 78. pentru producție și comercializare de îmbrăcăminte și echipamente de protecție - Cod CAEN: 1412, 1419, 1420

Lipsa valabilității sediului firmei: SRL închis în Timișoara pentru acest motiv

Tribunalul Timiș a dispus dizolvarea unui SRL din Timisoara întrucât avea sediul social expirat, iar hotărârea Tribunalului Timiș a fost menținută în calea de atac. Situația de fapt Pentru a pronunţa această sentinţă, Tribunalul (…) a reţinut că, potrivit evidenţelor Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul (…), sediul pârâtei a fost stabilit în baza contractului de comodat din data...

Dizolvare SRL Timișoara: o firmă se poate radia voluntar din registrul comerțului dacă nu are datorii

O instanță din Timișoara a stabilit că în urma inspecției fiscale demarate ca urmare a demersului unui SRL de se radia, nu au existat datorăii către bugetul de stat, motiv pentru care nu există niciun impendiment pentru radierea firmei. Stare de fapt Reclamanta Administrația Județeană a Finanțelor Publice a solicitat anularea Hotărârii prin care asociatului unic a decis dizolvarea voluntară...

Curtea de Apel Timișoara a decis că nerespectarea termenului de 10 zile de convocare a adunării generale SRL nu atrage nulitatea absolută a hotărârii

Termenul de convocare a adunării generale SRL este de 10 zile, iar intenţia legiuitorului a fost aceea de a permite asociaţilor să fie informaţi/să se informeze în mod corespunzător despre problemele înscrise pe ordinea de zi pentru a putea vota în deplină cunoştinţă de cauză în adunarea generală pentru care au fost convocaţi, aşadar, interesul ocrotit este unul de ordine...

Motivele de nulitate absolută ale hotărârii AGA a unei SA, determinate de Tribunalul Timiș, aplicabile și SRL

Fiind chemat să se pronunțe asupra unor chestiuni litigioase Tribunalul Timiș a determinat mai multe motive de nulitate absolută a hotărârilor AGA a SA, multe aplicabile și SRL. Aspecte importante, motive de nulitate absolută a hotărârii AGA SA: Stare de fapt Prin sentința civilă nr. (…)/PI din 12 octombrie 2021, pronunţată de Tribunalul (…) în dosarul nr. (…)/30/2021, a fost...

Motivele excluderii unui asociat dintr-o firmă (SRL)  din Timișoara

Excluderea unui asociat dintr-o firmă (SRL) din Timișoara, caz soluționat de Curtea de Apel din Timișoara. Poziția reclamantei Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului (…) la data de 17.11.2017, reclamanta (…), a chemat în judecată pe pârâţii (…) şi (…) SRL, solicitând instanţei excluderea pârâtului asociat (…) din societatea (…) SRL şi continuarea societății sub forma societății cu răspundere limitată...