Înființarea firmă curierat

Last modified date

Comments: 14

Dacă vrei să îți înființezi o firmă de curierat și vrei să afli de ce acte ai nevoie, dar și alte aspecte legate de procedura de înființare firmă, ai ajuns în locul potrivit.

Firma Mea îți oferă un ghid complet despre înființarea unei firme de curierat. Pe site poți să găsești și alte informații relevante legate de firme, cum ar fi taxele datorate de o societatea cu răspundere limitată sau persoană fizică autorizată etc.

Ghidul cuprinde:

  • ce este o firmă de curierat;
  • cum este mai avantajos sa desfășori activitatea de curierat, ca PFA sau SRL;
  • ce taxe plătește o firmă de curierat;
  • de ce acte ai nevoie;
  • care sunt pașii pentru înființarea firmei;
  • de ce cod CAEN ai nevoie pentru o firmă de curierat;

Ce este o firmă pentru curierat?

O firmă de curierat este o companie care se ocupă cu livrarea de colete sau alte bunuri pe care le preia de la expeditor și le predă destinatarului. Acesta oferă servicii de transport rapid și sigur, la nivel local sau internațional.

Acest tip de activitate a luat amploare odată cu amploarea pe care a cunoscut-o comerțul online, care a crescut exponențial în ultimele decenii, oferind oportunități  convenabile și variate de cumpărare pentru consumator, precum și platforme de afaceri inovatoare pentru comercianți.

Comerțul online și serviciile de curierat sunt strâns legate între ele, deoarece livrarea produselor cumpărate online este un aspect important al comerțului online și, probabil, că acest tip de comerț nu ajungea să se dezvolte atât de mult fără o creștere concomitentă și a companiilor care asigură transportul coletelor.

Dacă te gândești să îți faci o afacere, o firmă de curierat poate fi o idee bună întrucât nu e nevoie de investiții mari, iar profitul poate fi atractiv, având în vedere creșterea pe care a înregistrat-o această industrie.

Firmă pentru curierat – PFA sau SRL, ce este mai avantajos?

La înființarea unei firme de curierat, pentru a observa ce este mai avantajos trebuie să știi ce înseamnă un PFA, respectiv un SRL, iar mai apoi să observi avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre cele două forme de exercitare economică.

Persoana fizică autorizată sau PFA, este cea mai simplă / flexibilă formă prin care se poate desfășura o activitate economică și presupune, în principal, forța ta de muncă, având însă posibilitatea să mai angajezi 3 persoane.

Societatea cu răspundere limitată sau SRL, presupune o asociere de persoane care se înțeleg și care hotărăsc să pună în comun anumite sume de bani sau bunuri, pentru a desfășura o afacere, și pentru a realiza profit.

Se poate observa că persoana fizică autorizată este „gândită” pentru cei care doresc să desfășoare activități economice individual, întrucât un PFA exclude posibilitatea de asociere cu alte persoane în firmă.

Astfel, dacă ai sau vei avea un asociat, trebuie să știi că în cadrul PFA nu există această posibilitate de asociere, motiv pentru care alternativa este înființarea unui SRL.

Pe de altă parte, referitor la SRL, chiar dacă este definită ca o asociere care presupune mai multe persoane, există și excepția societății comerciale cu răspundere limitată cu asociat unic, unde nu există decât un singur asociat.

În situația în care vei avea nevoie de mai mult de 3 angajați PFA nu este o soluție, deoarece nu îți va permite să îi ai și vei avea nevoie de un SRL, unde nu există o limită în ce privește numărul maxim de angajați.

Probabil că una dintre cele mai mari diferențe existente între cele 2 tipuri de firme este răspunderea. În cazul persoanei fizice autorizate răspunderea este nelimitată, în sensul că dacă afacerea nu merge și vei cumula datorii, cei cărora le datorezi sumelepot recurge la executare silită prin executarea tuturor bunurilor, inclusiv a celor personale.

Societatea cu răspundere limitată, așa cum rezultă din denumire, oferă o protecție, respectiv o răspundere limitată la bunurile care au fost aduse de asociați pentru desfășurarea activității. De exemplu, dacă firma are o mașină cu ajutorul căreia sunt transportate coletele, aceasta poate fi executată silit pentru datoriile firmei, nu și bunurile personale ale asociaților.

O altă diferență este că la PFA poți cheltui în interes personal banii pe care îi încasezi, în timp ce la SRL poți dispune în interes personal doar de dividende, adică de profitul firmei, iar acesta se poate constata prin acte contabile o dată la 3 luni.

Taxe și impozite firmă pentru curierat

Taxele și impozitele pe care le datorezi pentru o firmă de curierat depind în funcție de tipul de firmă pe care îl alegi, PFA sau SRL.

Dacă vrei să te informezi mai mult cu privire la taxele datorate de către un PFA, am scris mai multe aici, iar dacă vrei să analizezi taxele pe care le datorează un SRL poți consulta secțiunea specifică de pe site-ul Firma Mea.

Înființarea unei firme pentru curierat – acte necesare

Pentru înființarea unei firme de curierat, fie că e societatea cu răspundere limitată, fie că e persoană fizică autorizată, vei avea nevoie de cartea de identitate.

Actele necesare în vederea înființării unui PFA pentru curierat (se întocmesc în bază cărții de identitate) sunt:

  • Rezervarea de denumire;
  • Anexa 1 privind înregistrarea fiscală;
  • Actul de identitate al persoanei;
  • Declarația pe proprie răspundere dată pentru îndeplinirea condițiilor de funcționare sau pentru desfășurarea activităților;
  • Contractul pentru sediu social, care poate fi un contract de comodat sau de închiriere (cele mai des întâlnite);
  • Permisul de conducere.

Actele necesare în vederea înființării unui SRL pentru curierat (se întocmesc în bază cărții de identitate) sunt:

  • Rezervarea de denumire;
  • Actul constitutiv;
  • Contractul pentru sediu social, care poate fi un contract de comodat sau de închiriere (cele mai des întâlnite);
  • Declarația pe proprie răspundere dată pentru îndeplinirea condițiilor de funcționare sau pentru desfășurarea activităților;
  • Anexa 1 privind înregistrarea fiscală;
  • Actele de identitate ale fondatorilor (cărți de identitate, pașapoarte etc.)

Cum îți înființezi o firmă pentru curierat?

Procedura poate fi parcursă 100% online. Registrul Comerțului recomandă procedura online întrucât este mai simplă, mai rapidă și mai ușor de parcurs.

Procedura debutează cu rezervarea de denumire. La SRL există posibilitatea alegerii unei denumiri în funcție de preferințe, în timp ce la PFA denumirea se alcătuiește din numele și prenumele persoanei, urmată de sintagma „persoana fizică autorizată”.

După efectuarea rezervării de denumire trebuie redactate actele de mai sus și depuse la Registrul Comerțului din județul unde se stabilește sediul firmei. Registrul Comerțului acordă termen în maxim 2 zile de la data înregistrării actelor, dată la care verifică dacă totul e ok, iar dacă da admite dosarul și dispune înființarea firmei de curierat.

Pentru înființarea firmei de curierat vei avea nevoie și de un sediu, iar acesta se poate stabili și acasă. Întrucât activitatea de curierat nu se desfășoară la sediu nu vei avea nevoie de acordul vecinilor ca să îl stabilești într-un apartament.

Registrul Comerțului nu solicită actele de proprietate ale spațiului unde se stabilește sediul firmei, ci un contract de închiriere sau comodat din care rezultă că firma a dobândit un drept de folosință asupra imobilului la adresa respectivă.

Dacă vei opta pentru înființarea unui PFA nu vei avea nevoie de alte studii, ci doar de permisul de conducere.

De ce cod CAEN vei avea nevoie pentru o firmă de curierat?

Pentru desfășurarea acestui tip de activitatea vei avea nevoie de următorul codul CAEN 5320 alte activități poștale și de curier, care include:

primirea, prelucrarea, transportul şi distribuirea (internă sau internaţională) scrisorilor, pachetelor şi coletelor (de tip poştal) de către  firme ce desfășoară activităţi în afara obligativităţii serviciului universal. Pot fi implicate unul sau mai multe mijloace  de transport şi activitatea poate fi efectuată fie cu mijloace de transport proprii ale firmelor respective, fie prin intermediul transportului public. Această clasă include de asemenea și serviciile de livrare la domiciliu.

Activități de curier desfășoară și cei care livrează mâncare de la restaurante acasă la beneficiari (de exemplu, Glovo etc.)

Te putem ajuta!

Firma Mea este o conpanie specializată în furnizarea de servicii de consultanță și asistență în înființarea de firme de curierat și nu numai. Suntem aici pentru a te ajuta să îți creezi compania și să o personalizezi astfel încât să răspundă nevoilor tale și necesităților pieței.

Nu ezita, sună expertul!

Util: pe site există multe informații utile legate de dreptul afacerilor, inclusiv cazuri practice soluționate de instanțele judecătorești, astfel că poți identifica soluții gratuite la problemele cu care te confrunți.

Cristian Andrei

Cristian Andrei

14 Responses

  1. Bună ziua.As dori sa fac un PFA pentru transport colete România-Germania. Ma puteți ajuta în vreun fel?Și cam la ce costuri se ridica?

  2. Buna ziua. As dori infiintarea unui Pfa, pentru a transporta colete ca si subcontractor.. Imi puteti face o oferta, daca doriti sa ma ajutați ? Mulțumesc.

  3. Bună ziua, doresc să înființez un PFA pentru transportul de colete și alte bunuri România-Italia. Va rog să-mi spuneți oferta dumneavoastră pentru colaborare. Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post comment