Modificare firma – cesiunea de parti sociale

Last modified date

Comments: 2

Cesiunea de parti sociale – de cine se semneaza?

Cesiune de parti sociale este operatiunea juridica prin care un asociat, care detine in cadrul unei firme parti sociale, le transfera altuia, care poate fi un alt asociat sau o persoana care nu are legatura cu societatea.

Atat cel care transfera, cat si cel care primeste partile sociale, indiferent ca este sau nu din societate, poate fi si o societate comerciala.

Contractul de cesiune se semneaza de catre cel care transfera partile sociale, care este intodeauna un asociat, si cel care le primește, acesta putând fi celalalt asociat sau o alta persoana straina de societate.

In cazul societatii cu raspundere limitata (SRL), trebuie sa stii ca pentru a transfera parile sociale catre o persoana din afara societatii, vei avea nevoie si de acordul celuilalt asociat / asociati.

Daca in firma sunt 2 asociati, iar in urma cesiunii va ramane doar unul, atunci trebuie modificat si actul constitutitv in acord cu dispozitiile legale specifice SRL-ului cu asociat unic.

Cesiune de parti sociale – inregistrarea la Registrul Comertului

Nu este suficient sa semnezi contractul de cesiune, ci este nevoie sa evidentiezi aceasta modificare si in Registul Comertului.

In situatia in care nu operezi aceasta modificare, atunci nu iti va fi recunoscuta calitatea de asociat (de exemplu, daca te vei duce la vreo institutie, pentru rezolvarea unei probleme, nu o vei putea rezolva pana ce nu reiasa din evidentele Registrului ca ai aceasta calitate).

Pana in anul 2020, trebuia sa te „inarmezi” cu timp pentru efectuarea unei astfel de mentiuni in Registrul Comertului, datorita procedurilor care existau. Vestea buna este ca intre timp a aparut un text de lege care simplifica mult aceasta operatiune.

Cesiune de parti sociale – cat dureaza in prezent?

In situatia in care totul decurge bine, in 3 zile poti opera aceasta modificare in Registrul Comertului.

Cesiune – acte necesare:

  • cerere de inregistrare;
  • hotararea adunarii generale / decizia asociatului unic;
  • actul constitutiv actualizat;
  • actele de identitate ale persoanelor fizice si, dupa caz, certificatele de inregistrare ale persoanelor juridice care dobandesc calitate de asociati;
  • declaratia pe proprie raspundere a noilor asociati din care sa rezulte ca indeplinesc toate conditiile pentru a detine calitatea de asociat;
  • declaratie privind beneficiarii reali;
  • taxe, in jur de 200 Ron.

Te putem ajuta!

Pentru detalii suplimentare, nu ezita sa ne contactezi. Te putem ajuta cu cesiunea de parti sociale astfel:

  • iti redactam toate actele de care ai nevoie;
  • depunem actele la Registrul Comertului;
  • obtinem actele finale privind efectuarea modificarii in Registru.
Cristian Andrei

Cristian Andrei

2 Responses

  1. Bună ziua, în cazul în care eu am fost asociat unic și am cesionat 80% din părți fostului soț, îmi pot Recupera firma pe întregime?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post comment