Vrei să înființezi o firmă pentru IT, ce trebuie să știi?

Last modified date

Comment: 1

Vrei să înființezi o firmă în IT? Dacă îți dorești cea mai bună structură de afaceri, experții Firma Mea sunt aici pentru tine.

Firma Mea oferă servicii de consultanță personalizate pentru înființarea de SRL sau pentru înființarea de PFA în domeniul IT.

Articolul cuprinde informații referitoare la:

  • PFA sau SRL, ce tip de firmă să alegi să înființezi;
  • taxele și impozitele datorate de firmele de IT în anul 2024;
  • pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru înființarea unui firme în IT.

Avantajele și dezavantajele celor două tipuri de firmă

Societatea cu răspundere limitată este forma de organizare în care o persoană sau mai multe, se înțeleg să contribuie cu bunuri sau bani pentru a desfășura activitatea în domeniul IT, finalitatea fiind aceea de a realiza profit și de a-l împărți. În cazul societății cu răspundere limitată nu există o limită în ce privește numărul de angajați.

PFA este cel mai simplu și flexibil tip de firmă unde, de regulă, vei folosi forța de muncă, dar și aptitudinile tale profesionale. De regulă pentru că dacă ți-a crescut semnificativ volumul de muncă îți poți angaja personal.

Cați angajați poți avea?

Angajați poți să ai în ambele tipuri de firme, însă cu o anumită limitarea în cazul PFA-ului, și anume poți angaja doar 3 persoane, pe când în cazul SRL-ului nu există nicio restricție de agest gen. SRL-ul poate angaja un număr nelimitat de angajați.

Câte coduri CAEN poți autoriza?

Și din acest punct de vedere între cele două tipuri de firme există diferențe, respectiv în cazul PFA ești limitat la 5 coduri CAEN, pe când în ceea ce privește SRL-ul, nu există nicio limitare.  

Totuși, dacă ți-ai propus să îți desfășori activitatea în domeniul IT, limitarea pe care o are PFA-ul nu reprezintă o problemă, deoarece, în funcție de ce vei să faci vrei avea nevoie de unul sau două coduri CAEN:

  • 6201 – Activităţi de realizare a software-ului la comandă (software orientat client);
  • 6202 – Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei.

Marea majoritate a companiilor din IT au cele două coduri, însă pe lângă acestea mai există:

  • 5821 – Lansarea jocurilor de jocuri pe calculator;
  • 5828 – Lansarea de alte produse software;
  • 6203 – Activități de management privind produse hardware
  • 6209 – Alte activități afiliate sectorului IT.

Explicații cu privire la ce reprezintă fiecare cod CAEN găsești aici.

Înființarea unui PFA nu constituie o opțiune dacă vrei să desfășori toate activitățile din acest domeniu. Totodată, nu constituie o opțiune dacă vrei să combini coduri din acest domeniu cu coduri din altul (de exemplu, IT și marketing online)

Prin urmare, este evident că înființarea unui SRL este mai tentantă dacă ne raportăm la numărul de coduri CAEN care pot fi autorizate, însă nici un PFA nu te dezavantajează dacă vrei sa-ți desfășori activitatea într-un singur domeniu, care nu presupune autorizarea a mai mult de 5 coduri CAEN.

Trebuie să ai studii ca să poți să îți înființezi o firmă în IT?

Sub acest aspect, precizăm că  deschiderea unui PFA în IT este condiționată de existența studiilor în domeniu. Acestea pot fi superioare, dar și liceale, efectuate în țară sau în străinătate.

Această cerință nu este necesară în ipoteza deschiderii unui SRL.

Răspunderea juridică!

Unul dintre aspectele la care trebuie să te gândești când vrei sa-ți deschizi firma și care, totodată, diferențiază cele două tipuri de firme, este reprezentat de răspundere.   În alte cuvinte, ce se va întâmpla atunci când firma ta va cumula datorii și nu vor exista fonduri pentru achitarea lor?

În cazul PFA, creditorii care demarează executarea silită au posibilitatea să execute firma, cât și pe tine, adică patrimoniul tău.

Acest lucru nu se va întâmpla în cazul unui  SRL, care spre deosebire de un PFA, este considerat, din perspectiva legii, un subiect de drept distinct față de tine și de partenerii cu care te-ai asociat. Astfel, tu și partenerii tăi nu veți răspunde în calitate de asociați cu propriile bunuri în situația în care va fi demarată o executare silită împotriva firmei.

Din acest punct de vedere înființarea unui SRL este o alternativă mai bună.

Poți folosi în interes personal banii din firmă?

Dacă optezi pentru constituirea unei persoane fizice autorizate atunci vei putea dispune de aceste sume și în interes personal. Din acest punct de vedere fără să trebuiască să aștepți și fără să trebuiască să îndeplinești alte formalități

Dacă vei opta pentru înființarea unei societății cu răspundere limitată nu vei putea cheltui banii firmei în interes personal, iar dacă o vei face te vei expune unor sancțiuni pe care ți le-ar putea aplica fiscul. Sumele de bani care ți se cuvin ca urmare desfășurării activității economice se numesc dividende, adică profitul care se ți se distribuie sau cu privire la care tu/voi decideți să vi-l distribuiți.

Profitul trebuie să fie constatat prin documente contabile. Acestea se pot distribui la 3 luni, 6 luni, 9 luni și la finalul anului. Se mai pot distribui și la final de an.

În practică, sunt foarte des întâlnite situațiile în care asociații semnează diverse contracte cu firma, contract individual de muncă, contract de management, contract de mandat etc., prin care dobândesc funcții sau calități în cadrul companiei și sunt remunerați pentru activitatea pe care o desfășoară.

În alte cuvinte, poți primi lunar sume de bani de la companie în baza acestor contracte, iar profitul care rămâne îl poți încasa sub dormă de dividende.

Mai mult, pentru a putea opta pentru plata impozitului de 3% ( aplicabil firmelor de IT de la 1 ianuarie 2024), va trebui să ai, între altele, un angajat cu normă întreagă. Angajându-te pe tine vei primi lunar bani din firmă.

Taxe și impozite. Ce se întâmplă în 2024?

În 2023 o firmă care are în obiectul de activitate coduri CAEN specifice domeniului IT datorează următoarele taxe:

  • 1% – ca microîntreprindere, dacă are un angajat cu normă întreagă;
  • 16% – dacă nu este microîntreprindere;
  • 8% – impozit pe dividende.

Celelalte condiții pe care ca trebuie să le îndeplinești pentru a dobândi statutul de micoîntreprindere sunt:

  • 500.000 euro cifră de afaceri maximă;
  • 1 salariat cu normă întreagă (8 ore/zi);
  • venituri din consultanta mai mici de 20% din veniturile totale;
  • asociații nu pot deține mai mult de 25% din numărul titlurilor de participare sau al dreptului de vot la cel mult trei persoane juridice române care să fie și microîntreprinderi;
  • firma să nu se afle in dizolvare.

Administratorul a cărei relație cu firma este reglementată printr-un contract de mandat, este, din punct de vedere fiscal, asimilat unui angajat. Fiecare societate cu răspundere limitată are un administrator, ceea ce însemnă că dacă va semna cu acesta și un contract de mandat va îndeplini condiția și poate opta pentru cota de 1%.

La aceste cote se adaugă CAS și CASS de mai jos.

CAS și CASS

Contribuțiile de sănătate și pensie datoare pentru salariați:

  • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară;
  • în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 24 de salarii minime brute pe țară;
  • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul a 6 salarii minime brute pe țară;
  • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 12 salarii minime brute pe țară;
  • în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară.

Taxele datorate începând cu 1 ianuarie 2024:

De la 1 ianuarie 2024 intră in vigoare textul de lege cu noile modificări fiscale în urma cărora o firmă de IT va datora:

  • 3% dacă are un salariat cu normă întreagă;
  • 16% în cazul în care firma nu este microîntreprindere;
  • 8% impozit pe dividende.

Firmele de IT au fost excluse din categoria celor care pot adera la cota de 1%, păstrată și în 2024, însă nu pentru toate tipurile de societăți comerciale.

Ce taxe plătește un PFA în 2023 și 2024

Persoana fizică autorizată poate opta pentru sistemul cu norme de venit sau impozit pe profit, astfel datorează:

  • 10% impozit pe profit;
  • norma de venit (se determina de ANAF pentru fiecare județ în parte).

În plus, față de impozitul pe profit sau norma pe venit PFA datorează CAS și CASS, iar CASS a fost modificat, în sensul că au fost eliminate plafoanele de 6, 12, 24 de salarii, fiind introduse alte două plafoane, cel minim de 6 salarii și cel maxim de 60 de salarii, mai multe detalii in linkul cu modificăril fiscale din 2024.

Care sunt pașii pentru înființarea unui firme?

Începem prin a spune că totul se poate face online și fără a fi nevoie să mergi la notar.

Dacă lucrezi remote este cel mai simplu și rapid mod de înființare a firmei, fără să fie necesară prezența ta în țară.

Textul de lege reglementează că denumirea PFA se compune din numele și prenumele tău urmate de sintagma „PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ”.  În ipoteza în care mai există un PFA cu denumirea pe care vrei să o rezervi,   departajarea se face prin introducerea inițialei prenumelui tatălui. Dacă și în această situație subzistă similaritatea, atunci în denumire se va introduce un cuvânt specific activității desfășurate (de exemplu IT, soft etc.). Mai multe despre procedura de înființare a PFA, taxe etc., aici.

În ceea ce privește SRL-ul, se poate alege denumirea pe care o dorești, cu condiția să nu fie similară cu alte denumiri deja rezervate. Pentru a evita o eventuală similaritate, recomandăm ca denumirea să se compună din două cuvinte sau, dacă îți dorești un singur cuvânt, acesta trebuie să fie atipic, pentru ca șansele să poți face rezervarea să fie ridicate. Mai multe despre procedura de înființare a SRL, taxe etc., aici.

În afară de similarități, denumirea SRL-ului prezintă următoarele limitări:

  • firma nu poate conţine cuvintele „ştiinţific”, „academie”, „academic”, „universitate”, „universitar”, „şcoală”, „şcolar” sau derivatele acestora.
  • firma care conţine cuvintele „naţional”, „român”, „institut” sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autorităţilor şi instituţiilor publice centrale ori locale poate fi utilizată numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului, respectiv al prefectului.

Următorul pas după rezervarea de denumire este reprezentat de întocmirea actelor pentru constituirea dosarului de înmatriculare.

Este important de menționat că firma trebuie să-și stabilească sediul într-un imobil, dovada acestuia făcându-se cu un contract de comodat (transmiterea folosinței cu titlu gratuit), contract de închiriere (transmiterea folosinței în schimbul unei chirii), continuă să citești despre acest subiect.

Dacă nu ai un imobil unde să stabilești sediul firmei, o alternativă este să apelezi la serviciul de găzduire de sediu social. Ceea ce însemnă că poți să lucrezi de oriunde, sediul este doar pentru a primi corespondența, aceasta se scanează și ți se comunică online.

Durata de înființare a unei firme, indiferent că este SRL sau PFA, poate fi și de 3 zile. Durata medie este de 5 zile.

În ce privește costurile, pentru înființarea unui SRL Registrul Comerțului percepe o taxă de 122 lei, iar pentru PFA nu se percep taxe. 

Te putem ajuta să parcurgi procedua pentru ambele tipuri de firmă, iar costurile variază între 600 și 1000 lei.

Câteva concluzii finale

SRL este mai avantajos sub aspectul:

  • răspunderii;
  • studiilor pe care nu trebuie să le ai dacă vrei să înființezi acest gen de firmă;
  • numărului de coduri CAEN și numărului de angajați;
  • sub aspectul taxelor pe care trebuie să le plătești

PFA este mai avantajos sub aspectul:

  • poți dispune în interes personal de banii din firmă;
  • procedurii de închidere a firmei;
  • în unele situații, sub aspectul taxelor.

Te putem ajuta!

Dacă ești în căutarea unor profesioniști care să te ajute cu procedura de înființare unei firme în IT, indiferent că este SRL sau PFA, suntem aici pentru tine!

Nu ezita, sună expertul!

Util: pe site există multe informații utile legate de dreptul afacerilor, inclusiv cazuri practice soluționate de instanțele judecătorești, astfel că poți identifica soluții gratuite la problemele cu care te confrunți.

Cristian Andrei

Cristian Andrei

1 Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post comment