Vrei să înființezi o firmă IT în 2023, ce trebuie să știi?

Last modified date

Comments: 0

Vrei să înființezi o firmă în IT? Dacă îți dorești cea mai bună structură de afaceri, experții Firma Mea sunt aici pentru tine.

Firma Mea oferă servicii de consultanță personalizate pentru înființarea de SRL sau pentru înființarea de PFA în domeniul IT.

Articolul cuprinde informații referitoare la:

 • Avantajele și dezavantajele pe care le au cele două tipuri de firma, societatea cu răspundere limitată și persoana fizică autorizată;
 • De ce este important anul 2023;
 • Pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru înființarea unui firme în IT.

Avantajele și dezavantajele celor două tipuri de firmă

Societatea cu răspundere limitată este forma de organizare în care o persoană sau mai multe, se înțeleg să contribuie cu bunuri sau bani pentru a desfășura activitatea în domeniul IT, finalitatea fiind aceea de a realiza profit și de a-l împărți. În cazul societății cu răspundere limitată nu există o limită în ce privește numărul de angajați.

PFA este cel mai simplu și flexibil tip de firmă unde, de regulă, vei folosi forța de muncă, dar și aptitudinile tale profesionale. De regulă pentru că dacă ți-a crescut semnificativ volumul de muncă îți poți angaja personal.

Cați angajați poți avea?

Angajați poți să ai în ambele tipuri de firme, însă cu o anumită limitarea în cazul PFA-ului, și anume poți angaja doar 3 persoane, pe când în cazul SRL-ului nu există nicio restricție de agest gen. SRL-ul poate angaja un număr nelimitat de angajați.

Câte coduri CAEN poți autoriza?

Și din acest punct de vedere între cele două tipuri de firme există diferențe, respectiv în cazul PFA ești limitat la 5 coduri CAEN, pe când în ceea ce privește SRL-ul, nu există nicio limitare.  

Totuși, dacă ți-ai propus să îți desfășori activitatea în domeniul IT, limitarea pe care o are PFA-ul nu reprezintă o problemă, deoarece, în funcție de ce vei să faci vrei avea nevoie de unul sau două coduri CAEN:

 • 6201 – Activităţi de realizare a software-ului la comandă (software orientat client);
 • 6202 – Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei.

Marea majoritate a companiilor din IT au cele două coduri, însă pe lângă acestea mai există:

 • 5821 – Lansarea jocurilor de jocuri pe calculator;
 • 5828 – Lansarea de alte produse software;
 • 6203 – Activități de management privind produse hardware
 • 6209 – Alte activități afiliate sectorului IT.

Explicații cu privire la ce reprezintă fiecare cod CAEN găsești aici.

Înființarea unui PFA nu constituie o opțiune dacă vrei să desfășori toate activitățile din acest domeniu. Totodată, nu constituie o opțiune dacă vrei să combini coduri din acest domeniu cu coduri din altul (de exemplu, IT și marketing online)

Prin urmare, este evident că înființarea unui SRL este mai tentantă dacă ne raportăm la numărul de coduri CAEN care pot fi autorizate, însă nici un PFA nu te dezavantajează dacă vrei sa-ți desfășori activitatea într-un singur domeniu, care nu presupune autorizarea a mai mult de 5 coduri CAEN.

Trebuie să ai studii ca să poți să îți înființezi o firmă în IT?

Sub acest aspect, precizăm că  deschiderea unui PFA în IT este condiționată de existența studiilor în domeniu. Acestea pot fi superioare, dar și liceale, efectuate în țară sau în străinătate.

Această cerință nu este necesară în ipoteza deschiderii unui SRL.

Răspunderea juridică!

Unul dintre aspectele la care trebuie să te gândești când vrei sa-ți deschizi firma și care, totodată, diferențiază cele două tipuri de firme, este reprezentat de răspundere.   În alte cuvinte, ce se va întâmpla atunci când firma ta va cumula datorii și nu vor exista fonduri pentru achitarea lor?

În cazul PFA, creditorii care demarează executarea silită au posibilitatea să execute firma, cât și pe tine, adică patrimoniul tău.

Acest lucru nu se va întâmpla în cazul unui  SRL, care spre deosebire de un PFA, este considerat, din perspectiva legii, un subiect de drept distinct față de tine și de partenerii cu care te-ai asociat. Astfel, tu și partenerii tăi nu veți răspunde cu propriile bunurile în situația în care va fi demarată o executare silită împotriva firmei.

Din acest punct de vedere înființarea unui SRL este o alternativă mai bună.

Poți folosi în interes personal banii din firmă?

Dacă optezi pentru constituirea unei persoane fizice autorizate atunci vei putea dispune de aceste sume și în interes personal. Din acest punct de vedere fără să trebuiască să aștepți și fără să trebuiască să îndeplinești alte formalități

Dacă vei opta pentru înființarea unei societății cu răspundere limitată nu vei putea cheltui banii firmei în interes personal, iar dacă o vei face te vei expune unor sancțiuni pe care ți le-ar putea aplica fiscul. Pe de altă parte, partenerii tăi pot face anumite demersuri împotriva ta. 

Sumele de bani care ți se cuvin ca urmare desfășurării activității economice se numesc dividende, adică profitul care se ți se distribuie sau cu privire la care tu/voi decideți să vi-l distribuiți.

Profitul trebuie să fie constatat prin documente contabile. Acestea se pot distribui la 3 luni, 6 luni, 9 luni și la finalul anului. Se mai pot distribui și la final de an.

Dacă ești asociat unic și administrator poți semna cu firma un contract de mandat prin care poți fi remunerat lunar sau, în funcție de situație, poți semna alte tipuri de contracte.

Taxe și impozite. Ce se întâmplă în 2023?

Începând cu 1 ianuarie 2023, dispozițiile legale care reglementează modul de impozitare a firmelor se modifică semnificativ.

Taxele datorate până la finele anului 2022 de un SRL sunt următoarele:

 • 1% din totalitatea veniturilor realizate, fără să conteze cheltuielile, în situația în care firma are un salariat sau în situația în care sunt mai mulți salariați a căror normă este de 8 ore, în total;
 • 3% dacă firma nu are salariați. În situația în care se dorește modificarea cotei de impozitare de la 3% la 1%, angajatul nou trebuie să fie angajat pe perioada nedeterminată sau pentru cel puțin 12 luni;
 • 16% în cazul în care firma nu este microîntreprindere.

Administratorul a cărei relație cu firma este reglementată printr-un contract de mandat, este, din puncte de vedere fiscal, asimilat unui angajat. Fiecare societate cu răspundere limitată are un administrator, ceea ce însemnă că dacă va semna cu acesta și un contract de mandat va îndeplini condiția referitoare la salariat și poate opta pentru cota de 1%.

Nu în ultimul rând, pentru ca un SRL să fie considerat microîntreprindere, pe lângă condiția referitoare la angajați, mai este necesar să le îndeplinească și pe următoarele:

 • să realizeze venituri mai mici de 1.000.000 Euro;
 • capitalul social să nu fie deținut de  stat sau de unitățile administrativ teritoriale;
 • firma nu se află în dizolvare.

Impozitul pe dividende este de 5%.

Taxele datorate până la finele anului 2022 de PFA sunt următoarele:

 • sistemul real de impozitare în care vei achita 10% din venitul net (obținut prin scăderea cheltuielilor din venitul total), iar dacă venitul net anual depășește de 12 ori valoarea salariului minim din acel an se va mai achita: 25% x salariul minim pe economie x 12 luni – pensia; 10% x salariul minim pe economie x 12 luni – sănătatea;
 • sistemul cu norme de venit în care se achită 10% impozit pe venit din norma anuală, iar dacă norma anuală stabilită depășește de 12 ori valoarea salariului minim din acel an: 25% x salariul minim pe economie x 12 luni – pensie; 10% x salariul minim pe economie x 12 luni – sănătatea;
 • optarea pentru sistemul de norme de venit, are ca și condiție nedepășirea plafonului maxim de 100.000 euro.

La ce trebuie să te aștepți începând cu 1 ianuarie 2023, dacă ai un SRL:

 • cota de impozitare pe dividende crește de la 5% la 8%;
 • cota de 3% aplicabilă în prezent microîntreprinderilor fără salariați a fost  înlăturată;

În plus, modificările care urmează să intre în vigoare prevăd condiții cumulative noi pe care trebuie să le îndeplinească un SRL pentru a fi microîntreprindere, și anume:

 • veniturile din consultanță și/sau management  nu pot fi mai mari de 20% din veniturile totale;
 • cel puțin un salariat trebuie să aibă normă întreagă;
 • asociații nu pot deține mai mult de 25% din numărul titlurilor de participare sau al dreptului de vot la cel mult trei persoane juridice române care  îndeplinesc condițiile microîntreprinderii.

Pe lângă acestea, se mențin condițiile de acum, respectiv cifra de afaceri să nu fie mai mare de 500.000 Euro și societatea comercială să nu se afle în dizolvare, urmată de lichidare.

CAS și CASS

Contribuțiile de sănătate și pensie datoare pentru salariați:

 • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară;
 • în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 24 de salarii minime brute pe țară;
 • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul a 6 salarii minime brute pe țară;
 • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 12 salarii minime brute pe țară;
 • în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară.

În anul 2022 aceste plafoane erau mai puține și mai mici, astfel că sesizăm o difersificare, dar și o creștere a lor în anul 2023.

Ce se schimbă în cazul PFA începând cu 1 ianuarie 2023?

 • plafonul maxim de venituri până la care se poate opta pentru sistemul de norme de venit este redus semnificativ, de la 100.000 euro la 25.000 euro;
 • CAS și CASS de mai sus care se aplică și PFA.

Raportat la cele prezentate anterior, în cele ce urmează vom analiza implicația lor în domeniul IT.

Majoritatea celor care activează în domeniul IT au optat în prezent să își desfășoare activitatea ca PFA, datorită sistemului normelor de venit. Modificările aduse de noile reglementări, în sensul reducerii plafonului la 25.000 Euro, îi va afectata pe foarte mulți pentru că nu se vor mai încadra în acest plafon. Cei mai mulți realizează venituri anuale peste acest plafon, motiv pentru care nu vor mai putea opta pentru sistemul de impozitare pe norme de venit.

Noile modificări îi vor afecta și pe cei care au ales să se organizeze sub forma SRL-ului și care au autorizat codul CAEN 6202 (activități de consultanță în tehnologia informaţiei).

Aceasta pentru că se introduce un nou plafon maxim de 20% din veniturile realizate din consultanță. În ipoteza depășirii acestui plafon, SRL-ul pierde statutul de microîntreprindere, trecând de la cota de impozitare de 1% la cota de 16%.

Instituirea acestui plafon nu se aplică codului CAEN 6201 (activităţi de realizare a software-ului la comandă).

În urma analizei noilor modificări, conchidem:

 • cele mai mari impozite le plătește societatea cu răspundere limitată care nu este microîntreprindere și care datorează cota de 16%;
 • lista continuă cu persoana fizică autorizată care datorează cota de 10% + contribuțiile de sănătate și pensie;
 • după acesta urmează societatea cu răspundere limitată care îndeplinește statutul de microîntreprindere și care datorează cota de 1%;
 • cel mai avantajos este un PFA, cu condiția să nu realizeze venituri mai mari de 66.000 lei, plafon determinat prin raportare la salariul minim care este la acest moment 2.550 lei și care poate fluctua în funcție de fluctuațiile salariului minim, dar și un PFA care plătește impozitul pe norme de venit.

Care sunt pașii pentru înființarea unui firme?

Începem prin a spune că totul se poate face online și fără a fi nevoie să mergi la notar.

Dacă lucrezi remote este cel mai simplu și rapid mod de înființare a firmei, fără să fie necesară prezența ta în țară.

Textul de lege reglementează că denumirea PFA se compune din numele și prenumele tău urmate de sintagma „PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ”.  În ipoteza în care mai există un PFA cu denumirea pe care vrei să o rezervi,   departajarea se face prin introducerea inițialei prenumelui tatălui. Dacă și în această situație subzistă similaritatea, atunci în denumire se va introduce un cuvânt specific activității desfășurate (de exemplu IT, soft etc.). Mai multe despre procedura de înființare a PFA, taxe etc., aici.

În ceea ce privește SRL-ul, se poate alege denumirea pe care o dorești, cu condiția să nu fie similară cu alte denumiri deja rezervate. Pentru a evita o eventuală similaritate, recomandăm ca denumirea să se compună din două cuvinte sau, dacă îți dorești un singur cuvânt, acesta trebuie să fie atipic, pentru ca șansele să poți face rezervarea să fie ridicate. Mai multe despre procedura de înființare a SRL, taxe etc., aici.

În afară de similarități, denumirea SRL-ului prezintă următoarele limitări:

 • firma nu poate conţine cuvintele „ştiinţific”, „academie”, „academic”, „universitate”, „universitar”, „şcoală”, „şcolar” sau derivatele acestora.
 • firma care conţine cuvintele „naţional”, „român”, „institut” sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autorităţilor şi instituţiilor publice centrale ori locale poate fi utilizată numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului, respectiv al prefectului.

Următorul pas după rezervarea de denumire este reprezentat de întocmirea actelor pentru constituirea dosarului de înmatriculare.

Este important de menționat că firma trebuie să-și stabilească sediul într-un imobil, dovada acestuia făcându-se cu un contract de comodat (transmiterea folosinței cu titlu gratuit), contract de închiriere (transmiterea folosinței în schimbul unei chirii), continuă să citești despre acest subiect.

Dacă nu ai un imobil unde să stabilești sediul firmei, o alternativă este să apelezi la serviciul de găzduire de sediu social. Ceea ce însemnă că poți să lucrezi de oriunde, sediul este doar pentru a primi corespondența, aceasta se scanează și ți se comunică online.

Durata de înființare a unei firme, indiferent că este SRL sau PFA, poate fi și de 3 zile. Durata medie este de 5 zile.

În ce privește costurile, pentru înființarea unui SRL Registrul Comerțului percepe o taxă de 122 lei, iar pentru PFA nu se percep taxe. 

Te putem ajuta să parcurgi procedua pentru ambele tipuri de firmă, iar costurile variază între 600 și 1000 lei.

Câteva concluzii finale

SRL este mai avantajos sub aspectul:

 • răspunderii;
 • studiilor pe care nu trebuie să le ai dacă vrei să înființezi acest gen de firmă;
 • numărului de coduri CAEN și numărului de angajați;
 • sub aspectul taxelor pe care trebuie să le plătești

PFA este mai avantajos sub aspectul:

 • poți dispune în interes personal de banii din firmă;
 • procedurii de închidere a firmei;
 • în unele situații, sub aspectul taxelor.

Te putem ajuta!

Dacă ești în căutarea unor profesioniști care să te ajute cu procedura de înființare unei firme în IT, indiferent că este SRL sau PFA, suntem aici pentru tine!

Nu ezita, sună expertul!

Util: pe site există multe informații utile legate de dreptul afacerilor, inclusiv cazuri practice soluționate de instanțele judecătorești, astfel că poți identifica soluții gratuite la problemele cu care te confrunți.

Cristian Andrei

Cristian Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post comment