PFA sau SRL – care te-ar avantaja mai mult?

Last modified date

Comments: 5

Înființarea unui SRL sau înființarea unui PFA? Care este cea mai bună opțiune pentru tine? Firma Mea te ajută să iei cea mai bună decizie.

1. Ce este un PFA, dar un SRL?

  • PFA – persoana fizică autorizată este cea mai simplă forma prin care poți desfășura o activitate economică folosind, în principiu, forța de muncă și aptitudinile tale profesionale;
  • SRL – este societatea în care o persoană, două sau mai multe, în baza unei încrederii existente, pun în comun anumite bunuri sau bani pentru a desfășura o activitate comercială, în vederea împărțirii profitului rezultat și care răspund pentru obligațiile sociale în limita capitalului social, fiind cea mai utilizată formă de organizare.

2.  PFA sau SRL – răspunderea juridică

Considerăm că unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai în vedere înainte să îți înființezi un PFA sau un SRL este răspunderea pe care o vei avea în momentul în care treburile se „strică” și vei cumula datorii:

  • PFA – dacă vei opta pentru un PFA atunci trebui să știi ca dacă vei avea de dat bani creditorilor, bani pe care nu-i vei avea, atunci aceștia îți pot urmări și bunurile personale pentru recuperarea sumelor;
  • SRL – spre deosebire de PFA, SRL-ul este considerat din punct de vedere juridic ca fiind o persoană distinctă de tine ca asociat, o persoană care are propriile drepturi (de exemplu, dreptul de proprietate asupra unui imobil) și propriile obligații (de exemplu, obligația de plată a taxelor fiscale), astfel că cel care răspunde este SRL-ul și nu tu (asociatul).

3. PFA sau SRL – taxe și impozite

PFA – poți opta între două variante:

  • sistemul real de impozitare în care vei achita 10% din venitul net (obținut prin scăderea cheltuielilor din venitul total), iar dacă venitul net anual depășește de 12 ori valoarea salariului minim din acel an se va mai achita:  25% x salariul minim pe economie x 12 luni – pensia; 10% x salariul minim pe economie x 12 luni – sănătatea.
  • sistemul cu norme de venit în care se achită 10% impozit pe venit din norma anuală, iar dacă norma anuală stabilită depășește de 12 ori valoarea salariului minim din acel an: 25% x salariul minim pe economice x 12 luni – pensie; 10% x salariul minim pe economie x 12 luni – sănătatea.

Poți opta pentru a deveni plătitor de TVA în cazul în care cifra de afaceri este mai mică de 300.000 Ron, iar daca depășești această suma va trebui să te înregistrezi obligatoriu.

SRL – poți opta pentru 3 variante, respectiv:

  • 1% din totalitatea veniturilor realizate, fără să conteze cheltuielile, în situația în care firma are un salariat sau în situația în care sunt mai mulți salariați a căror normă este de 8 ore, în total;
  • 3% dacă firma nu are salariați. În situația în care se dorește modificarea cotei de impozitare de la 3% la 1% angajatul nou trebuie să fie angajat pe perioada nedeterminată sau pentru cel puțin 12 luni;
  • 16% în cazul în care firma nu este microîntreprindere.

O firmă este considerată microîntreprindere dacă:

  • realizează venituri mai mici de 500.000 Euro;
  • capitalul social trebuie să fie deținut de particulari și nu de stat sau de unitățile administrativ teritoriale;
  • firma nu se află în dizolvare.

Au fost aduse modificări fiscale semnificative care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, despre care am scris aici.

4. PFA sau SRL – studii / pregătire profesională

PFA – pentru desfășurarea anumitor activități economice textul de lege prevede obligativitatea îndeplinirii unor condiții de pregătire profesională  și / sau de atestare a pregătirii sau experienței profesionale.

SRL – pentru înființarea unui SRL nu se cer astfel de condiții, precum cele menționate mai sus.


5. PFA sau SRL – pot cheltui banii firmei in interes personal?

PFA – da, poți cheltui din banii firmei în interes personal.

SRL – nu poți cheltui banii firmei în interes personal, însă ești îndreptățit la a obține dividende (dividendele sunt profitul sau o parte din profitul realizat de firmă și care se plătește asociatului / asociaților).

6. PFA sau SRL – câte activități poți desfășura și câți angajați poți avea?

PFA – poți avea 3 angajați și 5 coduri CAEN. Titularul unui PFA nu se poate angaja la propriul PFA, însă poate cumula calitatea de salariat în alte PFA-uri sau într-un SRL, de exemplu.

SRL – nu există o limită de angajați și nici de coduri CAEN.

7. PFA sau SRL – când să înființezi un PFA și când să înființezi un SRL?

PFA

  • când nu vrei să te asociezi cu cineva și vrei să desfășori o activitate pe cont propriu;
  • întrucât PFA-ul se înființează și se radiază ușor îl poți folosi atunci când nu ești sigur de afacerea la care te-ai gândit și vrei să testezi piața. În cazul în care afacere nu merge PFA-ul se poate închide foarte ușor, iar în cazul în care merge atunci își oferă un „spațiu” minim de dezvoltare, urmând ca mai apoi sa îți faci un SRL;
  • există domenii de activitate, cum este în IT, în care taxele și impozitele se calculează la o sumă fixă stabilită anual de către autoritățile locale, numită norma de venit, unde un PFA este mai avantajos decât un SRL la început de drum;
  • raportat la cele trei puncte de mai sus considerăm că înființarea unui PFA se pretează pentru desfășurarea anumitor profesii sau meserii pentru care se cere o calificare, precum sunt: profesorii, instalatorii, electricienii, inginerii, frizerii, coafezele, manichiuristele, infirmiere, fizioterapeuții etc.

SRL

  • când vrei să te asociezi cu o altă persoană / persoane trebuie să îți înființezi un SRL întrucât PFA-ul nu permite o astfel de asociere;
  • când nu vrei să îți asumi riscul răspunderii cu propriile bunuri și vrei ca răspunderea ta să fie limitată la bunurile (bani, mașini, utilaje etc.) aduse în societate;
  • când pentru desfășurarea activității vei avea nevoie de mai mult de 3 angajați și de mai multe coduri CAEN;
  • când pentru desfășurarea activității se cer anumite studii pe care nu le ai;

PFA sau SRL – concluzii

Prin raportare la informația de mai sus poți lua o decizie cu privire la forma de organizare de care ai nevoie, iar dacă ai nevoie de mai multe informații, pentru SRL clik aici, iar pentru PFA clik aici.

Această alegere pe care trebuie să o faci nu este una capitală, astfel că dacă constați pe parcurs că o altă formă ar răspunde mai bine activității economice pe care o desfășori poți face schimbări.

Mai important decât orice este să începi. Doar gândindu-te nu se va întâmpla nimic!

Te putem ajuta!

Dacă ai nevoie de detalii suplimentare, nu ezita sa ne contactezi. Te putem ajuta să înființezi atât un PFA, cât și un SRL astfel:

  • te ajutam sa te decizi cu privire la forma care te avantajează;
  • iți redactăm toate actele de care ai nevoie;
  • depunem actele la Registrul Comertului;
  • obținem de la Registru actele firmei.

Nu ezita, sună expertul!

Util: pe site există multe informații utile legate de dreptul afacerilor, inclusiv cazuri practice soluționate de instanțele judecătorești, astfel că poți identifica soluții gratuite la problemele cu care te confrunți.

Cristian Andrei

Cristian Andrei

5 Responses

  1. Buna ziua . As dori sa incep sa lucrez pe cont propiu . Sunt electrician cu vechime si nu stiu ce sa aleg pfa sau srl . Momentan o sa am doar un angajat. Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post comment