Radiere firmă (SRL/PFA), acte necesare
Vrei să o închizi/radiezi o firmă (SRL sau PFA)? Te putem ajută să parcurgi toți pașii necesari pentru închiderea societății, iar în acest material explicăm ce e de făcut.
Procedura de închiderea a unui SRL este diferită față de cea de închidere a unui PFA, motiv pentru care ne vom raporta diferit la cele două proceduri.
Cuprins:
- cum se închide/radiază un SRL;
- ce presupune închiderea unui SRL, fără datorii, urmând procedura de la registrul comerțului;
- ce presupune închiderea unui SRL, cu datorii, urmând procedura insolvenței;
- ce presupune închiderea unui PFA.
Cum închizi/radiezi un SRL?
Există două proceduri de închidere a unui SRL, o procedură care poate fi parcursă la registrul comerțului și procedura insolvenței în care este competentă instanța judecătorească, în speță, tribunalul în a cărui rază teritorială își are sediul societatea ta.
Cele două proceduri nu sunt opționale, în sensul că poți alege între una sau cealaltă. Poți alege procedura de la registrul comerțului, care este mai simplă și mai rapidă, doar dacă firma ta nu are datorii. Dacă societatea are datorii nu poți să o închizi decât prin deschiderea procedurii insolvenței.
Ce presupune închiderea/radierea firmei prin procedura de la registrul comerțului?
Închiderea unui SRL prin această procedură presupune parcurgerea a două etape la registrul comerțului.
Etapa 1 – presupune redactarea cererii și a deciziei sau a hotărârii asociaților prin care aceștia decid dizolvarea și lichidarea societății. Se depune dosarul cu actele amintite, se achită o taxă de 128 lei, urmând ca registrul comerțului să admită sau să respingă acest dosar.
Dacă dosarul este admis instituția amintită dispune publicarea deciziei sau a hotărârii asociaților prin care s-a decis închiderea/radierea firmei în Monitorul Oficial al României. După ce hotărârea este publicată trebuie să treacă un termen de 30 de zile în care orice persoană interesată poate face opoziție la închiderea firmei.
Persoane interesate să facă opoziție sunt cei care ar avea de încasat bani de la societate. În practică, opoziția este făcută de cele mai multe ori de fisc. Opoziția se soluționează de instanța de judecată.
Dacă nici-o persoană nu formulează opoziție în termen de 30 de zile de la publicare, atunci se poate depune Etapa 2. Pentru a afla când se împlinește termenul trebuie să urmărești când a fost publicată în Monitorul Oficial al României decizia sau hotărârea asociaților prin care s-a decis închiderea/radierea SRL.
Etapa 2 – presupune întocmirea și depunerea unui nou dosar cu următoarele documente:
- cererea de înregistrare (pentru radiere se completează corespunzător secțiunea de la pct. 6), în original;
- dovada publicării hotărârii adunării generale a asociaților/membrilor privind dizolvarea;
- dovada îndeplinirii obligaţiei de calculare, reţinere şi plată a impozitului pe venit din lichidarea societăţii, prevăzută la art. 97 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv a impozitului pe veniturile realizate de nerezidenţi din lichidarea unui rezident, prevăzut la art. 223 alin. (1) lit. o) coroborat cu art. 224 din aceeaşi lege;
Dovada de îndeplinire a obligației de calculare, reținere și plată a impozitul este o situație contabilă, întocmită de contabil și din cuprinsul căreia rezultă că societatea este pe 0, respectiv că nu are datorii.
Procedura de închidere a unui SRL poate dura până la 1 lună și jumătate, cu condiția să nu se facă opoziție de persoanele care au un interes în acest sens. Dacă aceasta este declarată termenul se va prelungi sau cererea poate fi respinsă.
Ce presupune închiderea/radierea firmei prin procedura insolvenței?
Potrivit textul de lege orice societate comercială care se află în stare de insolvabilitate are obligația să formuleze o cerere de deschidere a procedurii insolvenței (obligația instituită de art. 66 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență):
„Debitorul aflat în stare de insolvență este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozițiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariția stării de insolvență. La cererea adresată tribunalului va fi atașată dovada notificării organului fiscal competent cu privire la intenția de deschidere a procedurii insolvenței.”
Așadar, se poate observa din textul de lege de mai sus faptul că societatea are obligația să introducă cererea de deschiderea a procedurii insolvenței în 30 de zile de la data de la care a apărut aceasta. În caz contrar, se expune sancțiunilor legale.
O companie se află în stare de insolvabilitate atunci când: aceasta nu a plătit datoriile față de creditor într-un termen de 60 de zile de la scadență și există dovezi că nu poate achita datoria respectivă (art. 5 pct. 29 lit. a și b din Legea insolvenței).
Pragul minim al datoriei pentru care poate fi deschisă procedură insolvenței este de 40.000 lei sau echivalentul a 6 salarii medii brute pe economice/salariat (art. 5 pct. 72 din Legea insolvenței):
„valoarea-prag reprezintă cuantumul minim al creanței, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvență. Valoarea-prag este de 40.000 lei atât pentru creditori, cât și pentru debitor, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit în procedura de lichidare prevăzută de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru creanțe de altă natură decât cele salariale, iar pentru salariați este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat.”
Dacă sunt îndeplinite aceste condiții tribunalul va admite cererea și va numi un practician în insolvență (lichidator) care se va ocupa de efectuare tuturor formalităților, sub supravegherea instanței de judecată.
Această procedură durează mai mult, intervalul se poate situa între 1 – 2 ani, chiar și mai mult, în funcție de volumul de activitate, de gradul de încărcare al instanței ș.a.m.d.
Pentru detalii legate de înființarea unei SRL clic aici.
Cum închizi/radiezi un PFA
Închiderea sau radierea unui PFA este mai simplu de parcurs și durează mai puțin decât procedura de închidere a unui SRL.
Închiderea unui PFA presupune completarea unei cererii și depunerea ei la registrul comerțului. Registrul comerțului o primește și fixează termen de soluționate. La termenul fixat va pronunța o soluție de admitere sau de respingere a dosarului. Dacă dosarul este admis va comunica certificatul de radiere.
Spre deosebire de SRL, un PFA poate fi închis și dacă există datorii neachitate, cu mențiunea că acestea vor continua să existe pe CNP-ul persoanei care a înființat PFA-ul.
Pentru detalii legate de înființarea unei PFA clic aici.
Te putem ajuta!
Îți oferim sprijinul necesar pentru închiderea/radierea firmei (SRL/PFA)? Echipa noastră de specialiști te poate ajuta să parcurgi toți pașii pentru închiderea firmei.
Oferim consultanță gratuită! Soluții adaptate nevoilor afacerii tale!
Contactează-ne!
Util: pe site-ul Firma Mea există multe informații utile legate de dreptul afacerilor, inclusiv cazuri practice soluționate de instanțele judecătorești, astfel că poți identifica soluții gratuite la problemele cu care te confrunți.