Ce este TVA, ce presupune să fii plătitor de TVA

Last modified date

Comments: 2

Orice antreprenor își pune la un moment dat întrebări cu privire la TVA și anume: ce este, dacă are obligația să se declare ca plătitor de TVA sau dacă este mai avantajos să se declare ca plătitor de TVA ș.a.m.d.

Ce este TVA?

Oricine a auzit de TVA, având în vedere că se vorbește peste tot de această taxă, la televizor, pe internet etc. Abrevierea TVA vine de la Taxă pe Valoare Adăugată și este un impozit perceput de stat pe consum. Este un impozit pe consum datorită faptului că este suportată de consumatorul final.

Taxa pe valoare adăugată este percepută pentru produse sau servicii și este încasat de fiecare companie care participă la realizare produsului sau la prestarea serviciului, companie care după deducere îl virează statului.

TVA nu este un impozit specific statului român, ci a apărut pentru prima dată în Franța și a fost preluat ulterior de marea majoritate celorlalte state, fiecare reglementându-l conform propriului interes. În engleză este cunoscut sub abrevierea de VAT.

Când devii plătitor de TVA?

Orice firmă este obligată să se înregistreze ca plătitoare de TVA atunci când cifra de afaceri anuală este mai mare de 300.000 lei:

Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, al cărui echivalent în lei se stabilește la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României la data aderării și se rotunjește la următoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operațiunile prevăzute la art. 268 alin. (1), cu excepția livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi (…)

art. 310, Cod fiscal

Important

Devii plătitor de TVA din momentul în care ai realizat 300.000 lei ca cifră de afaceri și nu ca profit! Adică în momentul în care, de exemplu, ai vândut sau ai prestat servicii de 300.000 lei, trebuie să depui actele specifice la ANAF.

O firmă care are o cifră de afaceri sub plafonul de 300.000 lei nu este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA, însă chiar și așa, poate opta să devină plătitor de TVA dacă dorește, respectiv dacă are anumite avantaje.

O firmă nou înființată nu este plătitoare de TVA dacă nu ai optat pentru asta.

Codul de TVA poate fi obținut în cadrul procedurii de înființare a firmei, situație în care se va depune la ANAF, în ziua depunerii cererii de înregistrare a firmei la Registrul Comerțului, formularele specifice pentru a obține și codul de TVA.

Chiar dacă există această posibilitate, în practică, codul de TVA se obține după înființarea firmei întrucât procedura este mai simplu de urmat decât concomitent cu ce de înregistrare a firmei.

Ce riști dacă nu te declari ca plătitor de TVA?

Dacă ai depășit plafonul amintit ai un termen de 10 zile să depui formularul specific înregistrării în scopuri de TVA.

Dacă nu te vei conforma și nu vei depune formularul riști o amendă, dar și penalități pentru fiecare zi de întârziere.

Ce însemnă să fii plătitor de TVA?

Cel mai mare avantaj este că îți vei menține parteneriatele cu companiile care sunt plătitoare de TVA și care vor să își deducă taxa din facturile tale, fapt care este posibil dacă ești plătitor de TVA.

Cel mai mare dezavantaj este că prețurile pentru produsele pe care le comercializezi sau pentru serviciile pe care le prestezi va crește. La prețul practicat se adaugă cota de TVA specifică.

Din momentul în care devii plătitor de TVA pe facturile și, respectiv, pe bonurile emise se va regăsi și cota de TVA, fapt care va duce la o creștere a prețului pentru clienți, excepție făcând situația în care vei scădea din preț cota aferentă TVA, situație în care prețul rămâne la fel, însă probabil că vei înregistra o diminuare a veniturilor.

Vei recupera de la stat diferența dintre TVA colectată de la clienți și TVA achitat către furnizori.

Alte avantaje ale TVA:

  • poți să îți deduci TVA-ul și există posibilitatea să ai de încasat de la stat sume de bani cu acest titlu;
  • poți face achiziții de bunuri intracomunitare peste limita stabilită, neplătitorul de TVA având posibilitatea să achiziționeze astfel de bunuri doar în limita a 10.000 euro;
  • în cazul anumitor activități există o cotă redusă a TVA și ai posibilitatea să deduci facturile furnizorilor care poate fi mai mare decât ce ai colectat.

Alte dezavantaje ale TVA:

  • crește numărul și frecvența declarațiilor contabile ce trebuie depuse la ANAF, fapt care va implica un cost mai mare al serviciilor contabile.

Momentul oportun pentru a devenii plătitor de TVA

Credem că este un moment bun pentru a devenii plătitor de TVA atunci când acest fapt este favorabil consolidării parteneriatelor, dar și atunci când firma realizează venituri constante care se situează deasupra plafonului de 300.000 lei.

Totodată, trebuie să devii plătitor de TVA atunci când vrei să faci achiziții din UE sau să vinzi produse sau servicii către UE.

Cotele TVA

Cotele TVA sunt:

  • 19% – cota standard pentru majoritatea bunurile vândute și serviciilor prestate;
  • 9% și 5% – cote reduse pentru unele bunuri sau servicii.

Începând cu 1 ianuarie 2023, a intrat în vigoarea legea care aduce mai multe modificări ale TVA.

Nu se mai aplică cota de 9% băuturilor nealcoolice (cu adaos de zahăr):

  • 22021000 – Ape, inclusiv ape minerale şi ape gazeificate, care conţin zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate;
  • 22029911 – Băuturi pe bază de soia cu un conţinut de proteine de minimum 2,8 % din greutate;
  • 22029915 – Băuturi pe bază de soia cu un conţinut de proteine mai mic de 2,8 % din greutate; băuturi pe bază de fructe cu coajă lemnoasă de la capitolul 08, cereale de la capitolul 10 sau seminţe de la capitolul 12;
  • 22029919 – Altele,;

22029991 – Sub 0,2 % din greutate;

  • 22029995 – De minimum 0,2 % dar sub 2 %;
  • 22029999 – De minimum 2 %;

Cota redusă de 9% se aplică următoarelor servicii sau livrări de bunuri:

  • alimente;
  • inclusiv băuturi (cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal);
  • animale și păsări vii din specii domestice;
  • semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor;
  • produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Se modifică din nou cota TVA pentru serviciile de restaurant, catering și activitățile de cazare hotelieră de la 5%, la 9%.

Se modifică și plafonul pentru livrarea de locuințe către persoane fizice, cărora li se aplică cota de 5%, la 600.000 lei, plafon până la care nu se va plăti TVA, cu condiția de a nu avea o suprafață utilă mai mare de 120 mp.

TVA intracomunitar

Dacă vei avea colaborări cu firme din țări membre UE trebuie să știi că trebuie să deții codul de TVA intracomunitar, care este altceva decât înregistrarea în scopuri de TVA în România, obligatoriu în următoarele situații:

  • dacă ești neplătitor de TVA, în situația în care valoarea achizițiilor intracomunitare depășește valoarea de 10.000 euro, echivalent în lei, firma trebuie să se să obțină codul special de TVA înainte de achiziție;
  • când se achiziționează servicii de la societăți din spațiul intracomunitar, cum pot fi serviciile de promovare de la Google, Facebook, servicii de hosting sau alte soft-uri
  • prestarea de servicii intracomunitare pentru firmele din spațiul intracomunitar, indiferent care este valoarea acestora.

Firma Mea este o companie care se ocupă cu înființarea de firme, indiferent de tipul lor, dar și orice modificări în cadrul firmelor. Dacă vrei să îți înființezi un SRL poți afla mai multe despre procedură de aici, iar dacă vrei să optezi pentru înființarea unui PFA, atunci clik aici. Dacă ești indecis materialele indicate te vor ajuta să iei și o decizie.

Nu ezita, sună expertul!

Cristian Andrei

Cristian Andrei

2 Responses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post comment