Prelungire valabilitate sediu / punct de lucru firmă
Vrei să valabilitatea sediului sau a punctului de lucru și ai nevoie de ajutor? Iată un ghid detaliat cu pașii, dar și cum te putem ajuta noi.
Material cuprinde următoarele:
- Durata sau valabilitatea sediului social;
- Ce se întâmplă dacă nu poți să prelungești contractul actual;
- Cum prelungești contractul;
- Sancțiunile la care te expui în situația în care a expirat prelungirea valabilității sediului;
- Pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru prelungire;
- Costuri.
Firma Mea este o companie specializată în toate procedurile care sunt de competența Registrului Comerțului. De la cele mai simple cum este prelungirea valabilității sediului sau a punctului de lucru și până la cele mai complexe cum poate fi o fuziune sau o divizare.
Durata sau valabilitatea sediului social
Poate părea ciudat faptul că sediul expiră sau că are o durată limitată în timp, însă nu sediul expiră, ci contractul în baza căruia acesta s-a stabilit. Expirarea duratei contractului atrage după sine și nevalabilitatea sediului social.
Cele mai des întâlnite contracte pentru stabilirea sediului social sunt contractul de comodat și contractul de închiriere. Potrivit legii ambele tipuri de contracte se încheie obligatoriu pe o perioadă determinată. Perioada maximă pentru care se pot încheia este de 49 de ani.
În practică, contractele se încheie pe durata convenită de părți, iar aceasta poate fi de la câteva luni la câțiva ani. În situația în care durata contractului este de câteva luni sau câțiva ani este bine să îți notezi undeva pentru a-l prelungi și pentru a efectua formalitățile la Registrul Comerțului.
Ce se întâmplă dacă nu poți să prelungești contractul actual?
Este posibil ca din varii motive să nu mai poți prelungi valabilitatea contractului, de exemplu, partenerul contractual nu mai dorește (închiriază spațiul unui alt comerciant), situație în care va trebui să muți sediul firmei la o altă adresa. În acest caz nu mai este incidentă procedura de prelungire a valabilității sediului firmei, ci de schimbare de sediu.
Cum prelungești contractul
De cele mai multe ori în practică durata contractuală se prelungește prin semnarea unei anexe la contractul de închiriere sau de comodat. Prin anexa respectivă părțile convin prelungirea duratei contractuale pentru perioada convenită.
Sancțiunile la care te expui în situația în care a expirat prelungirea valabilității sediului
Cea mai dură sancțiune este, așa cum am menționat și mai sus, ca firma să fie dizolvată și radiată. Potrivit art. 237 din Legea societăților „La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care: (…) c) nu mai sunt îndeplinite condiţiile referitoare la sediul social (…)”.
Orice persoană interesată îi poate solicita instanței să dizolve și să radieze firma. In practică, cele mai des întâlnite situații în care sunt închise firmele pentru acest motiv sunt inițiate de Registrul Comerțului.
Pe site-ul nostru există o speță a unei instanțe de judecată care a dispus dizolvarea și radierea unei firme pentru acest motiv.
O altă sancțiune ce poate fi dispusă este declararea firmei ca inactivă de ANAF. Inactivitatea firmei se răsfrânge negativ astfel:
- dacă ești plătitor de TVA se anulează codul de TVA;
- nu vei putea să deduci cheltuielile;
- parteneri tăi de afaceri nu își vor putea deduce cheltuielile, respectiv, contravaloarea facturilor pe care le emiți și nici TVA-ul;
- nu poți înființa alte firme.
Pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru prelungirea valabilității sediului
În primul rând, trebuie să semnezi contractul sau anexa de prelungire a contractului de închiriere sau de comodat.
Mai apoi, trebuie completată cererea și depus actul de prelungire la Registrul Comerțului. Instituția va fixa un termen de solutionare a dosarului, iar la termen persoana desemnată va analiza actele. Dacă totul este în regulă dosarul este admis.
Procedura poate fi parcursă 100% online
Pentru prelungirea sediului firmei sau a punctului de lucru nu este necesar să mergi la notar sau la vreo altă instituție, toate actele se pot depune online pe platforma Registrului Comerțului.
Costuri
Firma Mea te poate ajuta să prelungești valabilitatea sediului social sau a punctului de lucru. Ne ocupăm de întregul proces integral online, fără să fie nevoie să faci vreun drum. Îți trimitem actele cu modificările efectuate.
Costurile sunt de 400 lei (onorariul nostru). Registrul Comerțului nu percepe taxă pentru această modificare.