Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că în cazul excluderii unui asociat al SRL acesta nu este îndreptățit să obțină în schimbul cotei sale din capital bunuri din firmă
Detinerea de catre asociatul exclus a unui procent de 50% din actiunile societatii comerciale, nu-l îndreptateste decât la restituirea capitalului social în aceasta proportie, iar nu la bunurile din patrimoniul social, care nu s-au dobândit prin aportul sau.
(Î.C.C.J., sectia comerciala, decizia nr. 494 din 10 februarie 2004)
Prin actiunea formulata la 20 octombrie 1999, reclamantul L.C. chemat în judecata SC I. SRL si pe L.E., asociat unic, pentru obligarea la plata a 50% din capitalul social al societatii respective, 124.000.000 lei, ca urmare a excluderii din societate.
Tribunalul Caras-Severin, prin sentinta civila nr. 200 din 27 februarie 2001 a admis în parte actiunea pentru suma de 122.464.000 lei, pretentii cu cheltuieli de judecata, în suma de 12.335.000 lei.
S-a retinut ca reclamantul este îndreptatit, ca urmare a excluderii, la cota de 1/2 din aportul social, detinând 50% din actiuni, care, conform expertizei contabile efectuate, se cifreaza la 122.464.000 lei.
Apelul declarat de pârâte împotriva sentintei instantei de fond a fost admis de Curtea de Apel Timisoara, sectia comerciala si contencios administrativ, prin decizia civila nr. 844 din 14 noiembrie 2001, hotarârea atacata fiind schimbata în tot în sensul respingerii actiunii.
În pronuntarea acestei hotarâri s-a retinut ca aportul de capital, bunurile achizitionate de societate – spatiu comercial si autoturismul Dacia papuc – s-au realizat din sumele de bani provenind de la pârâtul L.E., asa cum rezulta din probele dosarului (foaie de varsamânt, credit bancar ipotecar etc.)
Împotriva acestei decizii, reclamantul a declarat recurs în termen legal, în temeiul art. 304 pct. 7, 8 si 9 C. pr. civ., sustinând ca a participat la capitalul social initial de 100.000 lei, cu jumatate din aceasta suma, astfel ca, în cazul retragerii, are dreptul la 50% din patrimoniul social, dobândit din veniturile societatii.
S-a mai invocat ca pârâtul a fost condamnat penal prin sentinta penala nr. 115 din 13 februarie 1997 a Judecatoriei Resita la un an închisoare pentru înselaciune si uz de fals.
Recursul este nefondat si urmeaza sa fie respins pentru urmatoarele motive:
Potrivit art. 219 alin. (2) din Legea nr. 31/1990, asociatul exclus din societatea comerciala are dreptul la o suma de bani proportionala cu partea ce se cuvine din patrimoniul social.
Temeinicia pretentiilor trebuie analizata în raport cu aportul personal la dobândirea bunurilor din patrimoniul social.
Pretentiile în litigiu de acordare a unui procent de 50% din bunurile societatii – spatiu comercial si autoturismul Dacia – au fost respinse întemeiat de Curtea de apel, întrucât reclamantul nu a facut dovada ca a participat cu fonduri proprii la dobândirea acestora.
Dimpotriva, din probele din dosar, inclusiv concluziile expertizei contabile, rezulta ca dobândirea bunurilor mentionate s-a facut din sumele de bani ale pârâtului, L.E.
Faptul ca reclamantul a detinut 50% din actiuni, nu-l îndreptateste decât la restituirea capitalului social în aceasta proportie, iar nu la bunurile din patrimoniul social, care nu s-au dobândit prin aportul sau.
În ce priveste referirea la hotarârea de condamnare penala a pârâtului, din continutul acesteia se retine ca nu are relevanta asupra pretentiilor în cauza.
Asa fiind, recursul a fost respins ca nefondat.
Te putem ajuta!
Firma Mea oferă consultanță specializată în dreptul afacerilor, Legea societăților comerciale. Te putem ajuta în chestiuni mai simple, precum este înființarea unei firme, dar și cu aspecte mai complicate, cum este o fuziune sau o divizare.
Nu ezita, contactează-ne!